Vitamine C: wat doet het en waar zit het veel in?

Vitamine C: wat doet het en waar zit het veel in?

Wat doet vitamine C?

Vitamine C is een vitamine die door onder andere cavia's en mensen niet zelf aangemaakt kan worden. Daarom moeten zij het met hun voedsel eten om gezond te blijven. Maar ook voor andere dieren die wel vitamine C kunnen aanmaken is het zeker de moeite waard om wat extra via de voeding te geven.  Waarom? Daarvoor is het belangrijk om te weten wat vitamine C doet in het lichaam: het is een belangrijke antioxidant. Dat wil zeggen dat het schadelijke stoffen vangt. Zo versterkt vitamine C het immuunsysteem en is het een belangrijke stof bij het bestrijden van ziektes, ontstekingen en het aankunnen van stress. Daarnaast speelt het een rol bij de collageensynthese en ijzeropname. Zeker bij jonge, oude en zwakkere dieren en dieren met stress kan het dus juist heel waardevol zijn om wat extra vitamine C bij te geven!  Je kunt je dieren niet zomaar een overmaat aan vitamine C geven. Dat komt doordat dit een wateroplosbare vitamine is, waarvan een teveel uit geplast wordt.

Vitamine C en houdbaarheid

Vitamine C is gevoelig voor licht en lucht. Dat wil zeggen dat gedroogde producten veel minder vitamine C bevatten dan verse producten. Verhitting (koken) vermindert het gehalte ook. Geef daarom bij voorkeur verse groenten als je het om deze reden bij geeft.

 cavia met andijvie

Groenten met veel vitamine C

De ene groente bevat meer vitamine C dan de andere.

Wat kun je geven als je je dieren van extra vitamine C wilt voorzien?

  • Verse rozenbottel (550mg/100gr)
  • Paprika (150mg/100gr)
  • Spruitjes (130mg/100gr)
  • Peterselie (125mg/100gr)
  • Boerenkool (120mg/100gr)
  • Broccoli (110mg/100gr)
  • Kiwi (90mg/100gr)
  • Spitskool (50mg/100gr)
  • Spinazie (50mg/100gr)


Vitamine C en cavia's 

Een volwassen gezonde cavia heeft minstens 25 mg vitamine C per dag nodig, maar meer is altijd beter. Zwangere, zwakke en jonge dieren moeten minstens het dubbele krijgen. Een overmaat kan je immers niet zomaar geven. Sterker nog: een cavia die geen vitamine C krijgt zal binnen enkele dagen al een tekort hebben, met allerlei gevolgen van dien. Ze worden gevoeliger voor ziektes zoals schurft doordat hun algehele weerstand lager wordt. Bij langdurige tekorten kunnen ze ook ernstigere problemen krijgen, zoals problemen aan het gebit.  In een goed caviavoer zit minstens 1000 mg vitamine C per kilo, die bij voorkeur beschermd is tegen invloeden van buitenaf om de houdbaarheid te verlengen. Maar geef ook dan dagelijks verse groenten bij om te garanderen dat ze voldoende verse voedingsstoffen binnenkrijgen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen