Pootjes Podcast 15 | Een verhaal uit de opvang: Kristof en Sven

Pootjes Podcast 15 | Een verhaal uit de opvang: Kristof en Sven

Tekst uit video:

In deze aflevering ga ik een bijzonder verhaal vertellen over twee cavia’s. Ze zijn eind augustus 2021 onder de naam Croky en Smokey bij ons gekomen voor vakatieopvang. Hun baasje zou enkele weken weg gaan en nog doorgeven wanneer ze weer naar huis konden. Dat is geen probleem, dat gebeurt wel vaker. Kristof had schurft en was nog niet genezen. Ook daar gingen we in de tussentijd aan werken. Maar Sven werd ondanks de behandelingen alleen maar kaler en kaler. We gaan alleen in overleg met de eigenaar naar de dierenarts, maar die reageerde niet op onze berichtjes. We hadden hem op onze kosten al via de dierenarts laten behandelen tegen schurft met wat sterker middel. Ondertussen was Sven bijna kaal. En niet alleen dat, hij kreeg enorme schilfers op zijn wangen. Erg rooskleurig zag het er allemaal niet voor hem uit. Inmiddels waren we al weken verder.

Opnieuw belde ik de eigenaar, maar weer werd er niet opgenomen. Een van onze vrijwilligers opperde om zelf eens te bellen. Wie weet was mijn nummer geblokkeerd. Dat leek mij sterk, want cavia’s mogen kosteloos naar ons gebracht worden voor afstand. En mochten mensen een berichtje sturen dat ze hun cavia’s niet meer op willen halen, dan is dat ook geen probleem. Uiteindelijk werd het telefoontje toch gepleegd. En wat denk je? Er werd opgenomen. Toen de vrijwilliger zei dat ze van de opvang was werd de verbinding direct verbroken en haar nummer geblokkeerd. Ze had gelijk gekregen. Blijkbaar waren Kristof en Sven met zijn aandoening bij ons gedumpt.

Niemand van ons begrijpt waarom hun oude eigenaar ze op deze manier bij ons heeft achtergelaten. Het is geen schande om cavia’s af te staan, om wat voor reden dan ook. Wij hebben daar geen oordeel over. Ook niet als ze niet in goede gezondheid zijn, ook dat gebeurt vaker. Waarom zou je dan op deze manier dieren achterlaten en mensen die het beste met de dieren voor hebben op willen lichten?

Terug naar Kristof en Sven. We zaten immers opgescheept met een cavia met een flink gezondheidsprobleem en we kregen het niet opgelost. We hebben een nieuw plan van aanpak gemaakt. Omdat Sven door zijn aandoening niet alleen kaal maar ook nog eens graatmager was, kreeg het duo dagelijks wat Pippa&Koda mueslimix voor de energie en wat Vacht&Groeimix ter ondersteuning van de huid en het vachtherstel. Deze kruidenmix is door onszelf samengesteld en bevat onder andere voedingsstoffen met een hoger eiwitgehalte, zoals erwten, een verzachtende werking, zoals goudsbloemen, en met extra veel vitamines en mineralen, waaronder luzerne en paardenbloem. Bovenop deze mixen zouden ze extra veel groente krijgen. Daarin zitten immers verse voedingsstoffen. En verder gingen we verder met smeren, smeren, smeren met honingzalf. We zagen al vrij snel wat verbetering. We kregen het voor elkaar om een blok van huidschilfers los te krijgen door te weken en te smeren.

Eén van onze vrijwilligers heeft toen aangeboden om Sven en Kristof mee naar huis te nemen. Want het is natuurlijk het beste om zo’n intensieve verzorging niet bij verschillende personen neer te leggen, zodat één iemand er echt zicht op heeft en dagelijks ziet of het beter of slechter gaat. En ja wat ging het beter! Na een maand intensieve verzorging in een fantastisch pleeggezin werd de huid niet alleen rustiger, maar Sven was zo goed als genezen! Zijn haartjes groeiden overal terug en ze konden weer terug naar de opvang. Nog een paar weken later zag je niet meer dat hij zo heeft moeten afzien. Het is een vrolijke en gezellige cavia, net als zijn maatje Kristof.

Nu komt de laatste uitdaging voor dit stel: het vinden van een nieuw huisje. Want hoewel het ernaar uitziet dat zijn huid-drama helemaal verdwenen is, is er natuurlijk een klein risico dat dit misschien nog eens naar boven komt wanneer zijn weerstand wat later is. En dan heb je een baasje nodig die heel goed weet wat hij moet doen en bereid is om hier ook echt de nodige tijd in te steken. We verwachten ook niet dat het nog eens zo ernstig zal worden. Sven zag er immers al erg slecht uit toen hij eind augustus bij ons kwam, dus bij eerdere signalen zal er ook veel eerder ingegrepen kunnen worden. We begrijpen dat de meeste toekomstige baasjes niet zitten te wachten op een stelletje waarvan een van de dieren op voorhand al een risico heeft op een gezondheidsprobleem. Sommige baasjes vinden het juist mooi om voor dit soort dieren een mooi huis te bieden. Beide is natuurlijk helemaal goed. Maar mocht iemand het juist fijn vinden om Kristof en Sven een gouden mandje te bieden, neem dan even contact op met onze caviaopvang Caviaplein via info@caviaplein.nl.

Natuurlijke voeding voor je dieren: shop.beestenplein.nl (Pippa&Koda Vacht- en Groeimix en Muesli uit het artikel zijn hier ook te koop!)


Over de schrijver
Reactie plaatsen