Muilkorf voor honden

Je hond een muilkorf omdoen. Dat ziet er niet leuk uit en misschien vind je het wel zielig voor je hond. In sommige situaties is het erg wenselijk of zelfs noodzakelijk om de hond een muilkorf te laten dragen. Ik ben zelf in aanraking gekomen met de muilkorf door onze Koda. Een jongeman van nu ruim 2 jaar oud met veel temperament. Hij vindt het regelmatig nodig om zich te laten gelden richting andere reuen en hij wil nog wel eens onverwachts snel gestrest raken en dan uit frustratie in het dichtstbijzijnde voorwerp happen. Bijvoorbeeld wanneer iemand met zijn hond veel te dichtbij passeerde of als er onverwachts een kat uit de bosjes rent.

Wanneer een muilkorf kan helpen: het verhaal van onze Koda

Koda loopt al een aardig tijdje met een korfje aan wanneer hij losloopt of langs de kinderwagen mee moet lopen. Ik ben heel blij dat ik die keuze gemaakt heb. Het geeft voor mij veel meer vertrouwen dat er niks kan gebeuren en dus ook veel meer rust tijdens het wandelen met vier honden en een klein kind.

Als hij met andere vreemde honden los is geeft de korf voor beide honden veel meer rust. Niet dat hij ooit een andere hond gebeten heeft zonder korf, maar hij ging als jongeman graag de confrontatie aan met de nodige worsteling. Ik heb er zelf een bloedhekel aan als mijn honden lastiggevallen worden, dus vandaar de keuze voor een korf. En met succes: hij is veel vriendelijker en relaxter naar andere reuen met zijn korf aan en hij heeft geen succes met zijn patsergedrag. En dat weet hij. Als een andere reu vervelend naar hem doet (of hijzelf het soms toch uitlokt) kan hij zich prima redden. Vaak blijft dit nu bij borstelen, stijfjes lopen en misschien een grom hier en daar. Maar meestal loopt hij gewoon door.

Wanneer ik zonder kind en kinderwagen met onze honden loop hoeft Koda de korf niet aan. Met kind wel, want hij loopt precies ter hoogte van de handjes. Mocht hij een keer uitvallen en er zit een vingertje tussen, dan zou ik dat heel erg vinden. Ik oefen tijdens het uitlaten ook heel veel om het uitvallen aan de lijn zoveel mogelijk te beperken, en met resultaat. Door zelf vooral rustig te blijven (wat veel beter gaat als je weet dat er geen gevaarlijke situatie kan ontstaan) en veel te belonen wanneer hij zijn aandacht op mij richt is het gedrag eigenlijk al beperkt tot iets wat goed te controleren is. Ik zie ook heel goed aan hem wanneer de spanning in zijn kop opbouwt, waardoor ik vaak op tijd zijn aandacht kan vragen of ervoor kan zorgen dat ik een bepaalde situatie kan vermijden. Bijvoorbeeld wanneer ik zie dat er een hond dichterbij komt die hem stress geeft, kan ik zijn aandacht vragen en de straat even oversteken om afstand te creëren. Het omdoen van de korf vermijd in deze situaties dat hij kan bijten uit frustratie, maar er moet dus ook geoefend worden om Koda zich ook prettig te laten voelen tijdens het wandelen.

Wanneer doe je je hond een muilkorf aan?

  • · Wanneer hij de situatie voor andere honden of mensen onveilig maakt omdat hij kan bijten. Beter voorkomen dan genezen. Daarbij wil je ook niet dat je hond succes heeft met zijn gedrag en de situatie alleen maar erger wordt.
  • Wanneer een hond een muilkorfgebod opgelegd heeft gekregen door de gemeente, meestal na één of meerdere incidenten.
  • Wanneer jij je er als eigenaar prettiger en rustiger bij voelt als je hond een korf draagt. Ben je buiten en voel je je onzeker in bepaalde situaties? Je hond voelt dat en kan de situatie zo alleen maar erger maken. Straal je zelf meer rust uit, dan zal je hond zich ook meer op zijn gemak voelen.
  • Wanneer je hond ongewenste dingen van de straat eet kan een muilkorf ook een prima oplossing zijn.
  • In sommige landen is het verplicht om een hond te muilkorven in openbare ruimtes.

Lost een muilkorf het probleem op?

Deels wel natuurlijk doordat hij niet meer kan bijten of van de straat kan eten. Maar het is daarnaast ook belangrijk dat je zelf op een verantwoorde manier traint met je hond, zodat je hond geen reden meer ziet om te moeten bijten.

Welke muilkorf past bij mijn hond?

Een muilkorf is gemaakt van metaal, leer of kunststof. Het juiste formaat knelt niet maar zit ook niet te ruim en heeft geen scherpe randen die de hond kunnen verwonden. Ook moet de korf niet tegen de voorkant van de neus drukken, wat bijzonder onprettig is. Een kunststof korf is ten opzichte van een leren korf makkelijk schoon te maken en droogt niet uit. Voor metalen korven geldt hetzelfde. Leren korven hebben als voordeel dat ze makkelijker aan de kop van de hond aan te passen zijn. Let erop dat sommige hondenrassen een speciaal model korf nodig hebben, vooral wanneer ze een erg lange of korte snuit hebben.

Wij hebben een korf van het merk Baskerville. Deze korf maak je vast aan de halsband en er loopt nog een bandje achter de oren. Ook kun je een extra bandje over de neus naar boven laten lopen, al heeft Koda die niet nodig.

Kan een hond nog wel goed ademen in een muilkorf?

Jazeker. In een goed passende korf kan een hond hijgen en zelfs voer aannemen en drinken. Het belemmert de hond dus niet in zijn doen en laten. Een snuitje daarentegen kan dit niet, die sluit de bek van de hond bijna helemaal af. Om die reden is een snuitje dan ook niet verantwoord in de meeste situaties.

Heeft een hond last van een muilkorf? En hoe leer je dat aan?

In het begin zal de hond even moeten wennen aan het dragen van een korf, maar eenmaal gewend weet hij niet beter en zal een hond er niet zomaar last van hebben. Zeker als de korf gekoppeld wordt aan een prettige ervaring (zoals los mogen lopen). Neem wel even de tijd om de korf goed aan te leren door de hond eerst zelf aan de korf te laten ruiken en hem daarvoor te belonen met voer en met je stem. Probeer dan langzaam of hij zelf zijn neus erin wil doen door hem met iets lekkers te lokken. Als dit goed gaat kunt je het bandje vastmaken, belonen en weer los doen. Bouw dit op tot hij er even mee rond kan lopen zonder dat hij het onprettig vindt en oefen dan pas met de riem aan. Eerst binnen en uiteindelijk buiten. Doe de korf altijd uit als je er geen toezicht op hebt.

Vinden andere hondeneigenaren mijn hond niet agressief met een muilkorf aan?

Allereerst zou het mij niet uitmaken wat anderen ervan denken, zolang het voor mijn hond het gewenste effect heeft. Ik weet ook dat ik een stiklief hondje heb met geweldige eigenschappen, met zoals iedere hond ook wat mindere kanten. Eigenlijk reageren de meeste eigenaren die ik tegenkom niet eens op het zien van de korf. Wanneer Koda even kennismaakt met een andere hond wordt die eigenlijk nooit weggeroepen. Soms vragen mensen waarom hij er eentje draagt en de meeste mensen geven hem zelfs gewoon een aai over zijn kop. Niet zo raar, want hij gedraagt zich als hij los is meestal heel ontspannen en vrij. Maar zelfs als ze er wel wat van vinden…. Het gaat er toch om dat het voor jou en je hond werkt?

Over de schrijver
Reactie plaatsen