cavia met veel groenten

Verse voeding

Cavia’s kunnen, net als wijzelf, geen vitamine C maken. Daarom moeten ze dit uit hun voedsel halen. Mede daarom is het belangrijk dat een cavia elke dag vitamine C binnen krijgt met zijn voedsel. De richtlijn voor een cavia is zo’n 10 tot 20 mg vitamine C per dag. Als je 25 gram droogvoer per dag geeft, dient er dus minstens 1000 mg vitamine C per kilogram voer in het voer te zitten. Dit kan je nalezen op de verpakking. Zwangere en groeiende cavia’s hebben meer vitamine C nodig (ongeveer 50 mg per kilogram lichaamsgewicht).

Geef ze daarom dagelijks een portie groente of fruit. Naast vitamine C zitten hier nog veel meer gezonde voedingsstoffen in en cavia’s vinden verse groenten erg lekker. Vaak blijft er bij het maken van het avondeten al wat groente-afval over, zoals de buitenste bladeren van de sla, appelkloofjes of wortelloof. Ook kan je de cavia’s in het gras zetten als het warmer weer is. Zorg er dan wel voor dat de cavia water en beschutting tegen de zon heeft en dat hij veilig is tegen roofdieren. Het hoeft dus helemaal niet duur te zijn om je cavia blij te maken met een lekkere traktatie.

Niet elke cavia houdt van dezelfde groente. Je zult al snel doorhebben wat je cavia’s echt lekker vinden.  Nieuwe dingen moeten ze soms leren eten, dus het is belangrijk dat je ze dan de kans geeft om een aantal keer te proeven. Als ze verder niks anders krijgen, is de kans natuurlijk ook groot dat ze sommige groenten toch opeten. Geef je cavia niet elke dag dezelfde soorten groenten en fruit, zodat hun menu gevarieerd blijft. Geef ook niet teveel van hetzelfde, want als ze daar niet aan gewend zijn kunnen de darmen van streek raken. 

Weet je niet wat je moet even? Check dan bijvoorbeeld de lijst met verse groentes voor cavia's.

 

Reactie plaatsen