Hooi

Cavia’s en konijnen hebben hooi op hun menu staan. Maar hoeveel? Niet iedereen weet dat ze onbeperkt toegang moeten hebben over hooi van goede kwaliteit.

Waarom hooi?

Cavia’s, konijnen en andere herbivore knaagdieren eten van nature de hele dag door kleine beetjes plantaardig materiaal. Hierin zit maar weinig voedingswaarde en veel vezels. Om dat na te bootsen kunnen wij onze huisdieren het beste onbeperkt toegang geven tot hooi, zodat ze de hele dag de gelegenheid hebben om hiervan te eten.

Dit heeft voordelen voor:

  • Spijsvertering: het spijsverteringskanaal moet altijd voeding bevatten, anders kan het niet goed functioneren en zelfs levensbedreigend zijn voor deze dieren.
  • Tanden: de tanden van knaagdieren en konijnen blijven doorgroeien en slijten van de maalbewegingen die een dier maakt tijdens het kauwen. Op hooi moet veel gekauwd worden, wat dus goed is voor het gebit.
  • Gewicht: hooi bevat maar weinig voedingswaarde en verzadigt goed. Daardoor zal een knaagdier of konijn wat minder brokjes eten en dus minder makkelijk te dik worden. En de kans dat ze een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines etc. via brokjes eten is zo ook kleiner.
  • Gedrag: cavia’s en konijnen zijn van nature een groot deel van de dag bezig met eten. Als wij ze die gelegenheid niet geven kan dat leiden tot verveling en probleemgedrag.

“Mijn dieren houden niet zo van hooi!”

Veel knaagdieren en konijnen eten liever brokjes en tussendoortjes dan hooi. Wat kan je dan doen?

  • Geef goede kwaliteit hooi: (donker)groen, stofarm en niet te grof vinden de meeste knagers het lekkerst.
  • Geef dagelijks vers hooi: schoon hooi is uiteraard lekkerder dan hooi waar al overheen gelopen of zelfs op geplast is.
  • Geef beperkt brokjes: weeg eens af wat de richtlijn per dag is, vaak is dat veel minder dan gegeven wordt. Onbeperkt brokjes is alleen nodig als er babies bij een moeder zitten, anders niet!
  • Geef de brokjes en het hooi op een ander tijdstip: zo worden dieren meer gestimuleerd om van het nieuwe voer te gaan eten.
  • Varieer met soorten hooi of geef speeltjes waar hooi in verwerk zit: variatie is vaak een extra stimulans om te eten.

Soorten hooi

Je kunt natuurlijk lekker variëren met het hooi dat je knagers krijgen. Hierdoor zullen ze misschien zelfs makkelijker eten. Je hebt naar gewoon hooi ook speciale soorten, zoals timotheehooi. Dit hooi is ook nog eens calciumarm en daardoor ook geschikt voor dieren die gevoelig zijn voor blaasstenen. Maar ook voor dieren zonder problemen kan het een gezonde afwisseling of basis zijn.

Daarnaast zijn er mixen te verkrijgen van verschillende soorten hooi, zoals JustGrass of PreAlpin. Of luxe hooi waar bijvoorbeeld rozenblaadjes of andere kruiden doorheen gemengd zijn. Ook kan je je knaagdier of konijn eens verwennen met speciale hooi-knaagspeeltjes, zoals hooirollen. Wat ga jij je dieren eens voorschotelen?

Kijk eens in onze webshop voor de lekkerste soorten hooi!