Hoewel sommige cavia’s hun nagels zelf kort houden of ze voldoende kunnen laten slijten, moeten ze bij de meeste dieren regelmatig geknipt worden. Dat vinden veel baasjes een hele uitdaging, maar gelukkig valt het best mee!
Waarom moet je de nagels knippen?
Misschien denk je dat het niet zo erg is als je dieren lange nagels hebben. Maar te lange nagels lopen niet alleen erg onprettig, ze kunnen ook schadelijk zijn voor de voetzolen. Wanneer een nageltje krom groeit kan het uiteinde in de voetzool prikken en een wondje veroorzaken. Wordt hier niets aan gedaan, dan kan dit zelfs tot ontstekingen leiden (de zogenaamde bumblefoot).
Hoe vaak moet je nagels knippen?
Er is geen standaardperiode waarin je de nagels moet knippen. Sterker nog, sommige dieren bijten hun nagels zelf kort en hebben dus nooit een knipbeurt nodig. Maar meestal is het raadzaam om ze regelmatig te controleren, bijvoorbeeld eens per maand.
Welke schaartjes zijn handig om nagels te knippen?
Het wordt afgeraden om cavianagels met een nagelschaartje voor mensen te knippen. De reden hiervoor is dat cavia’s ronde nagels hebben, terwijl onze knippertjes bedoeld zijn voor het knippen van onze platte nagels. Hierdoor wordt de nagel niet goed afgeknipt, wat in sommige gevallen schade kan veroorzaken.
Er zijn speciale tangetjes voor dierennagels te koop. De meest gangbare is die voor honden en katten, die is een tangetje die je vasthoudt als een kleine gereedschapstang (links op de foto). Meestal zit er nog een klein plaatje voor dat voorkomt dat je een te groot stuk in één keer afknipt. Speciaal voor knaagdieren zijn er kleine modellen die je vasthoudt als een schaar. Wat je het fijnste vindt is natuurlijk persoonlijk. Mijn voorkeur gaat uit naar het tangetje voor honden en katten, omdat die wat steviger in de hand ligt en vanuit daar makkelijker om de nagel te zetten is.
Tot waar mag je knippen?
Cavia’s met een lichte kleur poten hebben ook lichte nagels. Hier kun je heel makkelijk zien tot waar het bloedvat in de nagel (het zogenaamde “leven”) loopt. Knip je daar in? Dan knip je te ver. Blijf voor de zekerheid een klein stukje voor het leven, dan zit je altijd goed. Bij cavia’s met donkere nagels wordt het knippen wat lastiger. Knip dan voor de zekerheid iets minder af dan je zou denken wat goed is. De nagels aan de achterpoten zijn meestal iets langer dan aan de voorpoten.
Het belangrijkste….. HOE knip je dan?
Je kunt de cavia op een handdoek zetten, of in de houtgreep houden, of….. Meestal duurt het dan best lang voordat de klus geklaard is, of de cavia heeft veel stress. Wanneer je een cavia stevig en op de juiste manier vasthoudt is het echter zo gedaan. Als je rechtshandig bent steek je je linkerhand onder de borstkas door en neem je het rechtervoorpootje tussen je wijs- en middelvinger door. Laat de rug van de cavia tegen je borstkas of buik rusten en alle pootjes hangen binnen bereik. Het kopje kun je met je wijsvinger wat opzij draaien, mocht de cavia een waarschuwende hap uit willen delen. Als hij wat tegenstribbelt kun je het beste even rustig vast blijven houden tot hij weer rustig is. Meestal blijven ze daarna ook wat rustiger. Mocht de cavia zijn nagel bewegen wanneer je wilt knippen, dan trekt hij hem ook altijd uit de schaar, waardoor de kans op te ver knippen ook niet groot is. Je kunt de nagels in deze greep ook makkelijk door iemand anders laten knippen als je het zelf te moeilijk vindt.
En als je toch te ver knipt?
Geen paniek! Dat kan gebeuren en is gelukkig geen drama. Houd even een schoon doekje of een stukje keukenrol tegen het nageltje en je zult zien dat het al snel stopt met bloeden. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je de nagel even in een beetje bloem deppen om het bloeden makkelijker te stoppen. Durf je het toch niet zelf en woon je in de buurt van Dongen? Kom dan gerust even op afspraak of tijdens een inloopuurtje langs om de nagels samen met ons te knippen!