Voeding voor hamsters

Hamsters zijn van nature alleseters. Ze eten dus niet alleen plantaardig maar ook dierlijk voedsel, met name in de vorm van insecten. Het is dus bevorderlijk voor hamsters dat er dierlijk eiwit in hun voer zit, bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of brokjes met dierlijk eiwit (bijvoorbeeld enkele honden- of kattenbrokjes). In een goed samengesteld hamstervoer is dit aanwezig, dit is terug te lezen op de verpakking.
Daarnaast is een goed hamstervoer niet te vet (maximaal 6-7%), redelijk eiwitrijk (zo’n 14%) en bevat het veel verschillende ingrediënten. Er hoeven niet veel brokjes in te zitten, daarnaast kunnen er bijvoorbeeld verschillende zaden, een beperkte hoeveelheid granen, gedroogde vruchten (bv. rozenbottels, gedroogde appel of besjes), gedroogde insecten en gedroogde groente (bv. worteltjes, erwtenvlokken) in verwerkt zijn.
Kleine stukjes verse groente mogen ook zeker niet ontbreken in de dagelijkse voeding van de hamster, bijvoorbeeld een schijfje wortel, een stukje wortelloof, een stukje appel, etc. Als de hamster het niet gewend is moet zijn lichaam nog wennen aan de groente, geef dan hele kleine beetjes en bouw dit langzaam op.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is. Een hamster die dagelijks verse groente krijgt heeft zelfs minder hardvoer nodig. In plaats van het voer in een bakje aan te bieden kan het natuurlijk ook door de kooi gestrooid worden zodat de hamster langer bezig is met voedsel zoeken.
Vergeet ten slotte niet om dagelijks het water te verversen.

Reactie plaatsen