Het hamsterverblijf

Hamsters zijn met name in de schemering en ’s nachts actief, overdag zijn ze vaak aan het slapen. Dat maakt het geen geschikte dieren om op de slaapkamer te houden.
Ook een dwerghamster heeft veel ruimte nodig, liefst een kooi van 80×50 of groter. Er zijn vele soorten traliekooien te koop die voldoende klimmogelijkheden bieden. Let er bij het uitkiezen van een kooi op dat de spijltjes dicht op  elkaar staan en dat er geen gaatjes in zitten (bv voor een drinkflesje) waaraan een hamster kan gaan knagen en uitbreekt. Een (glazen) bak ook prima, zorg dan wel voor wat mogelijkheden om te klimmen en sluit een eventuele bovenkant af met een rooster om te voorkomen dat de hamster uit zijn verblijf kan of andere dieren erin. Zet de kooi op een rustige, tochtvrije plek die niet te warm of koud is en niet in de zon staat.

De inrichting

Als bodembedekking volstaat een dikke laag houtvezel, hennepvezel of beukensnippers, zodat ze een holletje kunnen graven. Een plukje stro of hooi kan dienen als nestmateriaal. Ook wc-papiertjes of keukenrol zijn geliefd nestmateriaal. Als je dit door de kooi verspreidt kunnen ze het zelf bij elkaar zoeken. Hamsterwatten zijn geen veilig nestmateriaal voor hamsters! Vaak verplaatsen hamsters nestmateriaal in hun wangzakken, watten kunnen daarin blijven vastzitten waardoor een hamster kan stikken.
 Geef de hamster een huisje om een nest in te kunnen maken. Dit kunnen houten huisjes of leuke vormpjes zijn, maar ook een kartonnen doosje met een gaatje erin.

Loopwiel

Hamsters leggen van nature een behoorlijke afstand af om hun voedsel te verzamelen en hebben dus een grote behoefte aan beweging. Hierin kan in een verblijf tegemoetgekomen worden door een loopwiel aan te bieden. Dichte loopwielen zijn het veiligst, in open molentjes kan het voorkomen dat de hamster klem komt te zitten met de pootjes. Daarnaast is de maat van het loopwiel belangrijk: in een te klein rad kan de rug van de hamster beschadigen. Een dwerghamster heeft een loopwiel nodig van zo’n 15-20cm doorsnede, een syrische hamster, afhankelijk van de grootte van het dier, minstens 20 maar liefst 30 cm. Kijk ook na of de hamster niet met een kromme rug in het wiel loopt.

Reactie plaatsen