Een konijn dat te dik is kan last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen, verteringsproblemen, vervetting van de organen en het niet kunnen schoonhouden van zichzelf. Wat kan je doen om hem weer op gewicht te krijgen?
- Minder droogvoer: droogvoer is belangrijk, maar kan ook een dikmaker zijn. De richtlijn voor een volwassen konijn is normaalgesproken 25 gram per kilogram lichaamsgewicht, dat is maar heel weinig! Je kan dit verminderen naar 15-20 gram per kilogram lichaamsgewicht als je konijn moet afvallen. Geef ook geen gemengd voer, maar alleen brokjes. De toevoegingen aan gemengd voer zijn meestal vrij energierijk.
- Hooi en kruiden: zorg dat je konijn altijd de beschikking heeft over smakelijk hooi. Hij moet ten slotte de hele dag kunnen eten en van hooi wordt hij niet dik. Daarnaast is het erg goed voor het gebit en de spijsvertering. Heeft je konijn moeite met hooi eten? Je kan naast hooi ook gedroogde kruiden geven, zoals groene haver, gedroogd blad en gedroogde stengeltjes van kruiden. Deze bevatten ook veel vezels en weinig vetten en koolhydraten. Daarnaast vormen ze een gezonde aanvulling op hun voeding. (te verkrijgen op shop.beestenplein.nl)
- Fruit en groente: geef geen fruit of groente die veel koolhydraten bevatten (waaronder wortel). Groene groenten en bladgroenten bevatten over het algemeen minder calorieën. Varieer veel om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
- Bewegen! Natuurlijk is bewegen ontzettend belangrijk om af te vallen en om het lichaam gezond te houden. Een konijn heeft ruimte nodig, bij voorkeur een ren van een aantal meters lang. Is je konijn een beetje lui aangelegd? Strooi zijn voer dan rond in het hok zodat hij op zoek moet om alles bij elkaar te scharrelen.
- Nieuwe dingen: konijnen zijn meestal erg nieuwsgierig als er iets nieuws in hun verblijf te vinden is. Verander de inrichting eens of geef wat nieuwe objecten, zodat ze op onderzoek uit kunnen. Dit is ook nog eens goed voor hun geestelijke welzijn!