5 tips om je cavia's af te laten vallen

We verwennen onze huisdieren graag met lekker eten en daar is op zich niks mis mee. En aangezien de liefde bij de meeste cavia's door de maag gaat maken zij daar gretig gebruik van. Sommige cavia's krijgen een beetje teveel liefde en worden dan vrij makkelijk te dik. Een beetje extra vet is niet erg, maar op een gegeven moment wordt het ongezond. Dan moet je als liefhebbend baasje ingrijpen. Wat kan je dan doen?

  • Geef minder brokjes Onbeperkt brokjes, want het bakje gaat steeds op? Niet doen! Een handje per cavia per dag is ruim voldoende. Geef je (veel) meer? Verminder die hoeveelheid dan. Ze zijn goed voor de benodigde vitamines en mineralen, maar een klein beetje is echt genoeg.
  • Geef geen fruit en energierijke groente Hierin zitten suikers en wat meer energie, die je dikke cavia's niet nodig hebben. Geef liever groentes en kruiden met een laag energiegehalte.
  • Onbeperkt hooi Cavia's moeten de hele dag door kunnen eten, dus zorg je dat er altijd hooi in het verblijf aanwezig is. Hierin zitten heel veel vezels en weinig energie. En dat is de beste basis die je je cavia's kunt geven. Eten ze slecht hooi? Varieer dan in de soorten hooi dat je geeft en lees hier meer!
  • Zorg voor meer beweging Beweging kost energie. Geef je cavia's daarom meer beweging, bijvoorbeeld in een rennetje. Ook kan je ze wat meer laten werken voor hun voedsel, bijvoorbeeld door het wat hoger op te hangen of te verspreiden in de kooi.
  • Geen energierijke tussendoortjes Laat muesli's, knabbelstengels etc. staan, koop liever meer verse groente of energie-arme kruiden! Leer hier meer over tussendoortjes
Over de schrijver
Reactie plaatsen