Waarom is zalmolie goed voor honden?

Misschien ben je het wel eens tegengekomen: zalmolie voor honden. Maar waarom zou je dat geven?

Wat zit er in zalmolie? 

Visolie bevat een zeer hoge hoeveelheid aan meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan de omega-3-vetzuren de belangrijkste zijn. De verhouding aan omega-3 tot omega-6 vetzuren is in visolie veel gunstiger dan de meeste andere gebruikte oliën en vetten in hondenvoeding, waarbij dierlijke vetten en plantaardige vetten meer omega-6 bevat. Het toevoegen van zalmolie zorgt er dus voor dat je hond meer omega-3 vetzuren in zijn voeding krijgt. DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) zijn twee omega-3-vetzuren die erg belangrijk zijn. Ook ALA (alfa-linoleenzuur) is en belangrijk onverzadigd vetzuur dat honden en katten niet zelf kunnen aanmaken. Uit ALA kunnen ze DHA en EPA maken, al is dit proces niet erg efficiënt. Als je visolie bijgeeft is dat dus veel makkelijker. Daarnaast bestaat zalmolie vrijwel alleen uit vet, wat een zeer goede energieleverancier is en wat de meeste honden supersmakelijk vinden!

Wat doen deze voedingsstoffen in het lichaam?

Omega-3-vetzuren, en dan met name DHA en EPA, hebben erg veel belangrijke functies. Zo hebben ze een gunstige werking op het zenuwstelsel en de hersenen en op de hart- en bloedvaten. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking in onder andere de huid en de gewrichten, daarnaast ondersteunen deze vetzuren ook het immuunsysteem. De algemene gezondheid van een hond gaat er dus ook op vooruit.

Wanneer is zalmolie extra waardevol?

Het is nu niet moeilijk om te concluderen dat zalmolie voor bijna iedere hond van meerwaarde is voor de algehele gezondheid. Maar voor sommige honden is het nog net wat belangrijker, met name voor:

  • Honden met huid- of vachtproblemen of honden met veel haar
  • Honden met hart- en vaatziekten
  • Honden met gewrichtsproblemen, of preventief voor honden met overgewicht en oudere honden door de gewrichten te ondersteunen
  • Jonge honden om de hersenontwikkeling en de gewrichten te ondersteunen
  • Zeer actieve honden, door extra energie te leveren en het lichaam ook te ondersteunen (waaronder de gewrichten)

Hoeveel zalmolie geef je?

Een klein scheutje is voor een middelgrote hond al voldoende, dus veel heb je niet nodig om de voordelen eruit te halen. Op de meeste verpakkingen staat een richtlijn of er zit een doseerpompje of -dopje op. Geef je het bij voor extra energie? Dan kan je iets meer geven. Overdrijf echter niet! Teveel vet toevoegen kan bij sommige honden leiden tot verteringsproblemen. Zalmolie is ook verkrijgbaar in onze webshop, klik hier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen