Hoe zien ze eruit?
Teken zien eruit als kleine spinnetjes met een plat achterlijf. Een onvolwassen teek is slechts 1 mm groot. Een volwassen volgezogen teek kan wel 1 cm groot zijn.
Waarom kan een tekenbeet gevaarlijk zijn?
Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen op mensen en dieren. Lyme is de meest bekende, maar er zijn ook andere ziektes bekend, waaronder Erhlichia en Babesia. In Zuid-Europa zijn meer gevallen van ernstige ziektes bekend, maar ook in Nederland komen er steeds meer meldingen van besmette teken.
Waar is het tekengevaar het grootst?
Een teek wacht meestal in een hoge grashalm, struik of dood blad tot er een gastheer voorbij komt. Ze komen minder vaak voor in open gebieden, wel veel in bossen. Ze zijn met name in het voor- en najaar erg actief.
Waar zitten ze vaak op de hond?
De meeste teken worden gevonden bij de kop, oren nek en poten.
Hoe verwijder je een teek?
Dit gaat het makkelijkste een tekentangetje of -pincet. Zorg dat je de teek er helemaal uit haalt met een rustige, draaiende beweging. Achterblijvende pootjes kunnen gaan irriteren. Om de kans op ziektes zo klein mogelijk te houden moet een teek zo snel mogelijk verwijderd worden.
Hoe voorkom je tekenbeten?
Zelfs met preventieve middelen kan je hond gebeten worden, zeker tijdens een boswandeling. Controleer je hond na een wandeling daarom altijd. Ga je naar het buitenland? Dan kan een goede dierenarts advies geven om iets extra’s te gebruiken.