Start van het mini-moestuinseizoen 2023!

Start van het mini-moestuinseizoen 2023!

Vorig jaar deelden we al flink wat voordelen van het aanleggen van een eigen moestuin voor je dieren (of voor jezelf) in dit artikel. Het voedsel dat je kweekt is niet alleen gezonder én goedkoper, het is ook hartstikke leerzaam voor kinderen om voedsel te zien groeien. En niet onbelangrijk: het geeft voor jezelf ook heel veel voldoening om iets iedere dag een beetje te zien groeien (tenminste, ik vind dat zelf echt fantastisch). 

Wat is er dit jaar te vinden in de webshop om zelf te kweken?

Ik ben zelf heel graag bezig met een beetje aanmodderen in de moestuinbakken, maar ik vind het ook wel fijn dat niet de hele oogst meteen mislukt als ik weer eens vergeet om iets uit te dunnen of water te geven. Of soorten die nog 10x verpot moeten worden. Een beetje makkelijkere soorten groenten en kruiden passen dus wel bij me. En omdat ik zo het idee heb dat ik hierin niet de enige ben, hebben we een selectie aan groenten en kruidenzaden in de webshop gezet die je vrij makkelijk kunt kweken. En om te voorkomen dat je maar een piepklein beetje zaad uit zo'n zakje gebruikt en de rest weg kunt laten kwijnen in een donker hoekje van de schuur, hebben we de normale porties omgezakt naar kleine porties voor de mensen die geen behoefte voelen om 30 vierkante meter andijvie of rucola in te zaaien.  Zo verspil je niet alleen minder, je betaalt ook niet voor wat je niet nodig hebt. Alle kleine portieverpakkingen zijn namelijk slechts een euro. Zo kun je voor een paar euro al een heleboel variatie voor een paar moestuinbakken inslaan. Daarnaast zijn de meeste zaden biologisch! 

Bloemen: driekleurig viooltje, goudsbloem, kamille

Kruiden: dille, peterselie, selderij

Groentes: krulandijvie, erwtenscheuten, spinazie, radijs, rucola, sla, snijbiet, tuinkers.


Zaaikalender voor buiten

Maart: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, spinazie, dille, peterselie, radijs, snijbiet, kamille

April: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, spinazie, dille, peterselie, goudsbloem, radijs, rucola, selderij, sla, snijbiet, kamille

Mei: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, dille, peterselie, goudsbloem, krulandijvie, radijs, rucola, selderij, sla, snijbiet, viooltje

Juni: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, goudsbloem, krulandijvie, radijs, rucola, selderij, sla, snijbiet, viooltje

Juli: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, krulandijvie, radijs, rucola, selderij, sla, snijbiet, viooltje

Augustus: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, spinazie, radijs, rucola, snijbiet, viooltje

September: tarwe, haver, gerst, tuinkers, erwtenscheuten, spinazie, rucola, viooltje

Weet je niet wanneer je wat moet zaaien, oogsten, hoeveel ruimte je nodig hebt, ..... ? Geen nood! In de webshop staat bij ieder zaadje vermeld wat je moet weten. 

Binnenbakkies

Ook dit jaar zijn de binnenbakkies weer verkrijgbaar! Zo maak je supersimpel een mini-tuintje voor je dieren in je vensterbank. Dit jaar kun je kiezen uit groene haver, groene tarwe, groene gerst, erwtenscheuten, tuinkers en gras. Heb je al bakken voor binnen of buiten of wil je net wat meer zaden? Geen nood, de zaden zijn ook in een net wat grotere portie te koop zonder bakkie. 


Mijn favorieten

Natuurlijk heb ik ook voorkeur, evenals onze cavia's! Dat zijn sowieso:

  • Spinazie: groeit bijna het hele seizoen door en goed ook! Zo kunnen we er lekker veel van plukken voor de dieren en voor onszelf.
  • Snijbiet: als deze planten eenmaal op gang zijn geven ze vaak echt veel blad, waar je heel lang van door kunt blijven plukken. Daarnaast zijn onze cavia's en konijnen thuis er helemaal gek op.
  • Erwtenscheuten: groeien we binnen in een langwerpige bak. Omdat ze zo snel groeien kun je er al snel wat takjes van voeren of zelf in een salade doen. De kinders thuis vinden dat ook erg leuk!
  • Groene tarwe: deze variant groeit bij ons het makkelijkste van de gerst/tarwe/haver en is een delicatesse voor de cavia's!

Ook heel makkelijk een mini-moestuin maken in een paar lege plantenbakken? Koop je zaadjes in de webshop

Over de schrijver
Reactie plaatsen