Kom hier!

Liever luisteren? Dat kan via de Pootjes Podcast op Spotify of Youtube! 


Met een superslimme Truffel-pup in huis is het hier komen weer even een dingetje. Want ze had zo door dat kom hier ook vaak betekent dat het over is met de pret. Hoe zorg je dat je pup, puberhond of volwassen maatje vrijwel altijd komt als je roept?

 

Hier komen is leuk!

Het is superbelangrijk dat je hond het fantastisch vindt om bij je te komen. Dus hier komen is altijd leuk, ook als je je hond eigenlijk wel achter het behang kunt plakken omdat hij weer eens niet luistert. Jij moet leuker zijn dan wat hij aan het doen is. Dat kan best een uitdaging zijn als je hond de tuin of het bos doorvliegt, kuilen graaft, etc.

Gelukkig houden de meeste honden wel van iets lekkers. Dus om het hier komen te oefenen kun je vaak prima iets lekkers gebruiken. Liever nog iets suuuuper-lekkers, zoals stukjes kaas of worst. En een hele blije baas is natuurlijk ook vele malen aantrekkelijker dan zo eentje die alleen maar loopt de mopperen.

 

Thuis oefenen

Het is handig om het hier komen eerst thuis te oefenen. Gewoon in de kamer of de tuin. Het is meteen ook een leuk spelletje om met je kind te doen: neem allebei een handje lekkers en roep om de beurt enthousiast je hond. Maak er een feestje van als hij bij je komt en beloon hem. Voor de meeste honden is de keuze dan snel gemaakt.

Wees ook duidelijk wat je van je hond wilt. Moet hij bij je komen zitten? Moet hij gaan liggen? Iets anders doen? Ga dat als vervolgstap oefenen.

Gaat het in een rustige omgeving goed? Dan kun je het ook eens proberen in een wat moeilijkere setting of op een andere veilige plek. Zorg dat je je hond altijd meteen beloont als hij besluit voor jou te kiezen en te komen, zodat hij op tijd beloond wordt.

 

Uit met de pret

Zorg dat hier komen niet altijd betekent dat het uit is met de pret. Dus roep je hond als hij in de tuin bezig is of tijdens een wandeling, beloon hem uitbundig en laat hem daarna zijn gang weer gaan. Overdrijf hierin dan ook weer niet, zeker als je ziet dat je hond het heel erg naar zijn zin heeft. Als je zeker weet dat je hond naar je toe komt, dan is het dus zeker verstandig om hem niet te vaak onnodig te roepen.

 

Veel hier-kom-plezier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen