Caviavermaak

Cavia-eigenaren zullen het er waarschijnlijk mee eens zijn wat de favoriete bezigheid is van hun huisdier: eten. De meeste cavia’s zullen dan ook blij worden van speelgoed waar ze eten mee kunnen verdienen. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om iets leuks te verzinnen om je cavia’s mee te vermaken! 

Speeltjes

Het hoeft niet moeilijk te zijn om iets leuks te verzinnen om je cavia’s langer bezig te laten zijn met eten. Er zijn eenvoudige speeltjes te koop, zoals balletjes die gevuld kunnen worden met bijvoorbeeld hooi of groente. Deze balletjes kunnen opgehangen worden aan het plafond van de kooi. De meeste cavia’s zullen zo doorhebben wat de bedoeling is. Leg ze nooit neer op de grond om te voorkomen dat ze er met hun kopje in vast komen te zitten. Mochten de cavia’s weinig interesse hebben in het speeltje, probeer dan een andere vulling! Andere leuke spulletjes zijn bijvoorbeeld rollen die bekleed zijn met kruiden. Daarnaast zijn (onbespoten!) wilgentakken leuk vermaak voor cavia’s, die ook nog eens heel goed zijn voor het slijten van de tanden. Sommige winkels verkopen ook maïskolven voor knaagdieren en konijnen. Wanneer dit met mate gegeven wordt, is het voor veel cavia’s ook een welkome afwisseling op het gewone voer. Let er bij gekleurd speelgoed altijd op dat de gebruikte kleurstof veilig is, zodat de cavia’s geen giftige stoffen binnenkrijgen.

Gevulde pompoen

Variatie! 

Als lekkere afwisseling op gewoon hooi zijn veel cavia’s ook blij te maken met kruidenhooi. Vaak zitten hier niet alleen extra kruiden door, maar is het hooi ook smakelijker. Daarnaast zijn er talloze heerlijke gedroogde kruidenmixen verkrijgbaar die cavia's niet alleen erg lekker vinden, maar die ook heel gezond voor ze zijn. Kijk eens in onze webshop: shop.beestenplein.nl of er iets lekkers voor je cavia's tussen zit! 

Creatief bezig

Een klein handje voer of knaagdierenmuesli rondstrooien door de kooi zorgt al voor het nodige zoekwerk door de cavia’s. Zorg dan wel dat er niet teveel voer wordt rondgestrooid, zodat er geen restjes kunnen blijven liggen. Daarnaast is het niet alleen lekker maar ook heel gezond om te variëren in de soorten groentes die de cavia’s aangeboden krijgen. Hierdoor worden ze ook minder makkelijk kieskeurig.

 


Het is ook heel makkelijk om zelf iets leuks te verzinnen. Zo kan een leeg wc-rolletje gevuld worden met wat lekkere traktaties. Dat kunnen knaagdieren-snoepjes zijn, maar ook gewoon wat stukjes groente of fruit die de cavia’s graag eten. Blijf er altijd bij als de cavia’s zo’n verrassing krijgen, of knip het rolletje voor gebruik even in de lengte door. Zo kunnen ze niet klem komen te zitten. Veel speelplezier! 

Reactie plaatsen