5 feitjes over voeding voor gerbils

Voer voor gerbils is zeer gevarieerd

Een goed basisvoer voor gerbils is zeer gevarieerd en bevat bij voorkeur een aardige hoeveelheid zaden en gedroogde groente. Daarnaast zitten er meestal wat granen in en brokjes. Let erop dat het voer niet teveel graan en vooral geen felgekleurde brokjes bevat.

Dagelijks enkele soorten groente zijn essentieel

Groentes zitten boordevol met natuurlijke vitamines en mineralen. In de natuur eten gerbils als ze de gelegenheid hebben ook graag plantaardig materiaal als wortels en knoppen. Dagelijks een beetje verse groente is dus hele goede aanvulling op het droogvoer. Denk bijvoorbeeld aan een schijfje wortel, een blaadje spinazie en een klein stukje paprika.

Dierlijke eiwitten zijn gezond!

Gerbils zijn van nature alleseters die onder andere kleine insecten eten. In een goed voer voor gerbils zitten dan ook dierlijke eiwitten verwerkt in de brokjes of zijn ze los toegevoegd, bijvoorbeeld als meelwormen. Je kunt meelwormen ook af en toe los bijgeven. De meeste dierenwinkels hebben gedroogde (of levende) meelwormen te koop, meestal vindbaar bij producten voor tuinvogels.

Hooi is niet alleen voor konijnen belangrijk!

Gerbils zijn zeker blij te maken met wat hooi. Hier maken ze niet alleen een nestje van, ze gebruiken het ook als knaagmateriaal waardoor het goed is voor hun gebit.

Water

Gerbils zijn dieren die zich helemaal aangepast hebben aan het leven in droge gebieden. Hun waterhuishouding is dan ook erg efficient. Ze plassen maar heel weinig en halen het grootste deel van hun waterbehoefte uit hun voedsel (zeker als ze verse groente krijgen). Geef gerbils echter altijd beschikking over vers water.

Over de schrijver
Reactie plaatsen