Alles over hooi voor cavia's en konijnen

Cavia's en konijnen hebben hooi op hun menu staan. Maar hoeveel? Niet iedereen weet dat ze onbeperkt toegang moeten hebben over hooi van goede kwaliteit. 

Wat is hooi precies? Hoe wordt hooi gemaakt?

Hooi is gedroogd gras. Op weilanden wordt gras van bepaalde soorten ingezaaid. Na het maaien wordt het gedroogd tot het vochtgehalte minder dan 20% is. Vers gras heeft een vochtgehalte van 80%. Daarna wordt het verpakt en opgeslagen in een droge, donkere ruimte. Hooi is namelijk erg gevoelig voor licht (dan wordt het bruin) en vocht (dan gaat het schimmelen). Tijdens de opslag moet er ook goed geventileerd worden om te voorkomen dat het gaat broeien. Dit is niet alleen slecht voor de kwaliteit van het hooi, het kan ook brand veroorzaken. 

Vaak groeien er ook nog wat andere planten tussen het gras, Die worden mee gemaaid en gedroogd . Hierdoor kunnen er nog wel eens vreemde planten (of soms voorwerpen) mee verpakt worden van het land. Van een weiland kunnen meerdere snedes hooi per jaar geoogst worden.

Hooi heeft niet het hele jaar door dezelfde samenstelling. In het voorjaar, als het gras weer begint te groeien, zitten er veel meer voedingsstoffen in. Dit kun je voorjaarsgras noemen. Aan het eind van het seizoen zitten er veel minder voedingsstoffen in. Dat wil niet zeggen dat dit soort hooi niet goed is. Ezels en paarden bijvoorbeeld mogen niet te veel van dit voedingsrijke gras of hooi eten, omdat ze dan veel meer voedingsstoffen binnen krijgen dan wat bij hun natuurlijke voedingspatroon past. Heb je een koe die vee melk moet produceren, dan is dit zogenaamde voorjaarsgras juist weer heel nuttig. Veel cavia's en konijnen vinden het voedingsrijke hooi wel veel smakelijker. Ook bij onze cavia's en konijnen moeten we opletten dat ze niet meteen heel veel vers gras gaan eten wanneer het voorjaar weer begonnen is. Ze kunnen erg ziek worden van plotseling grote hoeveelheden voorjaarsgras wegens die overmaat aan voedingsstoffen. 


Waarom is hooi zo belangrijk?

Cavia's, konijnen en andere herbivore (plantenetende) knaagdieren zoals degoes en chinchilla's eten van nature de hele dag door kleine beetjes plantaardig materiaal. Hierin zit maar weinig voedingswaarde en veel vezels. Om dat na te bootsen kunnen wij onze huisdieren het beste onbeperkt toegang geven tot hooi, zodat ze de hele dag de gelegenheid hebben om hiervan te eten. Dit heeft een aantal voordelen:

Spijsvertering

Het spijsverteringskanaal moet altijd voeding bevatten, anders kan het niet goed functioneren en zelfs levensbedreigend zijn voor deze dieren. Door onbeperkt te voorzien in goed hooi zorg je dat de maag en darmen gevuld blijven. Hooi zorgt er daarnaast voor dat de juiste bacteriën in het verteringskanaal groeien. Zo krijg je een goede darmgezondheid en dus een gezond dier.


Tanden

De tanden van knaagdieren en konijnen blijven doorgroeien en slijten van de maalbewegingen die een dier maakt tijdens het kauwen. Op hooi moet veel gekauwd worden, wat dus goed is voor het gebit. Door veel te kauwen wordt de kans op gebitsproblemen aanzienlijk kleiner. 


Gewicht

Hooi bevat maar weinig voedingswaarde en verzadigt goed. Daardoor zal een knaagdier of konijn wat minder brokjes eten en dus minder makkelijk te dik worden. En de kans dat ze een overmaat aan bepaalde voedingsstoffen, vitamines etc. via brokjes eten is zo ook kleiner.


Gedrag

Cavia's en konijnen zijn van nature een groot deel van de dag bezig met eten. Als wij ze die gelegenheid niet geven kan dat leiden tot verveling en probleemgedrag.


"Mijn dieren houden niet zo van hooi!"

Wat kun je doen als je dieren niet graag hooi eten? 

Veel knaagdieren en konijnen eten liever brokjes en tussendoortjes dan hooi. Wat kan je dan doen?

  • Geef goede kwaliteit hooi: (donker)groen, stofarm en niet te grof vinden de meeste knagers het lekkerst.
  • Geef dagelijks vers hooi: schoon hooi is uiteraard lekkerder dan hooi waar al overheen gelopen of zelfs op geplast is.
  • Geef beperkt brokjes: weeg eens af wat de richtlijn per dag is, vaak is dat veel minder dan gegeven wordt. Onbeperkt brokjes is alleen nodig als er babies bij een moeder zitten, anders niet!
  • Geef de brokjes en het hooi op een ander tijdstip: zo worden dieren meer gestimuleerd om van het nieuwe voer te gaan eten.
  • Varieer met soorten hooi of geef speeltjes waar hooi in verwerk zit: variatie is vaak een extra stimulans om te eten.

Soorten hooi

Je kunt natuurlijk lekker variëren met het hooi dat je knagers krijgen. Hierdoor zullen ze misschien zelfs makkelijker eten. Je hebt naar gewoon hooi ook speciale soorten, zoals timotheehooi. Dit hooi is ook nog eens calciumarm en daardoor ook geschikt voor dieren die gevoelig zijn voor blaasstenen. Maar ook voor dieren zonder problemen kan het een gezonde afwisseling of basis zijn. Daarnaast zijn er mixen te verkrijgen van verschillende soorten hooi, zoals JustGrass of PreAlpin. Of luxe hooi waar bijvoorbeeld rozenblaadjes of andere kruiden doorheen gemengd zijn. Ook kan je je knaagdier of konijn eens verwennen met speciale hooi-knaagspeeltjes, zoals hooirollen. Wat ga jij je dieren eens voorschotelen? 

Gewoon hooi

Hooi vormt voor dieren als cavia’s, konijnen en chinchilla’s een zeer belangrijk onderdeel in hun voedingsbehoefte. Het is essentieel voor een goede spijsvertering, goed voor het gebit en geeft ze iets te doen.

Meer over gewoon hooi.


Timotheehooi

Timotheehooi is calciumarm en daardoor heel geschikt voor dieren met blaasstenen en een gevoelige blaas. 

Timotheehooi kun je gesneden of langvezelig kopen. 


Kruidenhooi

De hooikwaliteit van kruidenhooi is vaak beter dan van gewoon hooi. Daarnaast zitten er vaak nog wat lekkere gedroogde kruiden tussen om het voer nog smakelijker te maken.

Meer over Kruidenhooi.


Pippa&Koda Hooimix Support

Deze mix bestaat niet alleen uit verschillende soorten gesneden grassen, maar ook uit zeer smakelijk en vezelrijke groene haver. Daarnaast zitten er meerdere soorten kruiden in die de spijsvertering ondersteuning. Het is energie-arm en vezelrijk en dus een perfecte aanvulling op hooi.

Meer over Hooimix Support.


JustGrass en PreAlpin

Een gevarieerde en zeer hoogwaardige mix van verschillende soorten grassen. Bijzonder geschikt als variatie op gewoon hooi of voor dieren die wat extra’s kunnen gebruiken. Met een uitstekende eiwitkwaliteit. JustGrass kan het gewone hooi vervangen of in combinatie gegeven worden.

Meer over JustGrass.


Hooi-verwenrollen

Deze rollen bestaan vrijwel alleen uit hooi. Daarom vormen ze een heel verantwoord en gezond tussendoortje. Je voorziet ze hierin ook nog eens in hun knaagbehoefte.

Meer over hooi-verwenrollen.


Welke andere producten zijn geschikte vezelrijke voeding? 

Groene haver

Groene haver is een gewaardeerde aanvulling op het menu van onder andere cavia’s, konijnen, chinchilla’s en degoes, zeker in combinatie met wat hooi. Het kan ook helpen om de eetlust op te wekken of bij dunne ontlasting. Het vezelgehalte is met ruim 35% nog hoger dan hooi en de meeste cavia’s en konijnen vinden het overheerlijk!

Meer over groene haver.


Luzerne

Luzerne is een vlinderbloemige plant met bijzonder veel voedingsstoffen. Er zitten veel eiwitten in (12 tot 17%), vezels (ruim 30%), mineralen (calcium, kalium, vitamine K, B-vitamines etc). Het zit in veel kruidenmixen in onze webshop verwerkt.


Knabbelhooi

Een mix van kruidenhooi, stro, kruiden en bladeren om lekker in te snuffelen en aan te knabbelen!

Meer over knabbelhooi.


Groene kruidenmixen

Veel groene kruidenmixen hebben een zeer hoog vezelgehalte. Voorbeelden van vezelrijke kruidenmixen zijn Vezeltjesmix, Groene mix, Het voordeel van kruidenmixen is dat de dieren het vaak veel lekkerder vinden dan gewoon hooi. Daarnaast zitten in kruidenveel meer voedingsstoffen en fytonutrienten dan in gewoon hooi of groenten. Dit maakt het ideaal om bij te geven aan dieren met gezondheidsproblemen. Maar ook voor gewoon gezonde dieren vormen kruiden een zeer welkome aanvulling. Ook in onze opvang krijgen alle cavia's en andere knagers dagelijks kruiden als onderdeel van hun menu. 

Meer leren over kruiden

Meer over onze kruidenmixen.

Alle producten in dit artikel zijn verkrijgbaar in de webshop  shop.beestenplein.nl