Laat die tandjes eens even zien! Wat meer over gebitsproblemen bij cavia's

Helaas zien we regelmatig gebitsproblemen voorbij komen bij de cavia's die in de opvang gebracht worden, of bij dieren die op vakantie komen of voor een pedicure. Van de 25 cavia's die we deze maand al rijker zijn bleken er al 3 zichtbare gebitsproblemen te hebben. Dat is veel!
 Gebitsproblemen zijn niet altijd te voorkomen, maar de kans erop is wel aanzienlijk kleiner als je cavia's (maar dit geldt ook voor konijnen!) veel hooi eten. Dit zorgt voor veel kauwbewegingen, waardoor de kiezen mooi slijten. De voortanden doen hieraan mee. Gaat het fout, dan zal dat dus al wat langer spelen voordat je er als baasje iets van ziet, hoe alert je er ook op bent. Dat maakt dat gebitsproblemen niet altijd meteen te herkennen zijn. Maar bij een vermoeden van gebitsproblemen kunnen de voortanden wel een indicatie geven. Zeker wanneer een cavia langzaamaan afvalt en ook nog eens een slecht gebit blijkt te hebben is een bezoekje aan een goede en gespecialiseerde dierenarts niet onverstandig. Zoals hierboven op de foto.... Deze cavia heeft niet alleen een scheef snijvlak, de ondertand is ook te lang en er mist een tweede ondertand. 

Nette voortanden zijn relatief kort (onder wat langer dan boven) met een recht snijvlak. Cavia's hebben twee tanden boven en twee onder.

Het is ook niet ongebruikelijk dat we dieren in de hand krijgen die al flink vermagerd zijn, waarbij ons vermoeden dat er tandproblemen spelen bevestigd wordt door een stel flink te lange voortanden. De pest is dat dit soort problemen in veel gevallen niet meer te verhelpen zijn, zeker als de cavia al flink aan het afvallen is. Een narcose om de kiezen te slijpen is dan behoorlijk heftig en als het beestje er al goed bovenop komt zien we regelmatig dat het probleem blijft terugkomen. 

Wat kun je zelf doen?

Blijf alert op afwijkingen:

  • Weeg je dier bijvoorbeeld wekelijks en noteer het gewicht. Dan kun je het zien wanneer het gewicht geleidelijk daalt.
  • Kijk of je dieren niet alleen naar eten toe lopen, maar ook echt eten en niet een hapje pakken en het weer loslaten.
  • Check of je dieren normale kauwbewegingen maken en daarbij niet veel knarsetanden.

Zorg voor veel kauwbewegingen:

  • Geef goed hooi (groen, niet stoffig, niet muf en niet te grof)
  • Geef verschillende soorten hooi en andere vezelrijke voeding, zoals timotheehooi, groene haver en kruidenhooi.
  • Eten ze niet zo graag hooi, ook al is de kwaliteit nog zo mooi? Meng het met een lekkere grove kruidenmix (zoals de vezeltjesmix of groene mix) en stop het in een afgesloten bak. Zo krijgt het hooi wat meer aroma.
  • Maak speeltjes met het hooi, prop het in een tunnel, voerspeeltje, wc-role etc. Vaak vinden dieren het veel leuker om iets te slopen dan dat het saai aangeboden wordt.

Meer over caviatandjes lees je hier.