Elyn op strand met hondjes

Ons verhaal

Anne met cavia

Over hoe het groeide

In 2011 is Beestenplein officieel opgericht. Maar eigenlijk bestaat het al véél langer. Het begon ooit vroeger met een hondje, twee cavia’s en twee vogels en een klein meisje dat dierenarts wilde worden. Want dan kan je dieren beter maken. 

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. Ik werd geen dierenarts, maar volgde opleidingen die je nodig hebt om te voorkomen dat dieren ziek worden, om te zorgen dat ze een fijn en gezond leven hebben. De huisdierenstapel is inmiddels ook flink gegroeid tot vier hondenkinders, wat konijnen, een kat en een hele opvang vol cavia’s. 

Over wat we willen bereiken

Inmiddels draagt Beestenplein op vele manieren bij aan het welzijn van vele huisdieren en proberen we mensen zoveel mogelijk van hen te laten genieten. We hopen dat we dat voor nog veel meer dieren mogen doen. Dat is ons doel.

Want hoewel we gelukkig heel veel huisdieren tegenkomen die een geweldig leven hebben bij hun gezin zijn er ook nog heel veel dieren die niet zoveel geluk hadden. Cavia’s of konijnen die in een veel te kleine kooi of alleen gehouden worden, terwijl het groepsdieren zijn waarvoor een maatje onmisbaar is. Dieren die verkeerde voeding krijgen, honden die niet genoeg uitgedaagd worden of totaal niet begrepen worden door hun baasjes. In onze opvang worden jaarlijks talloze cavia’s gebracht die gewoon als speelgoed voor de kinderen dienden. Is het niet leuk meer, dan moet het weer weg.

Wij zijn van mening dat je ieder dier tegemoet moet komen in zijn levensbehoeftes. Gedragsbehoeftes zijn daarin een essentieel en vaak vergeten onderdeel. En aangezien ieder dier een individu is met een geheel eigen karakter zijn wij het verplicht aan onze dieren om ze hierin te ondersteunen. Huisdieren hebben er immers niet zelf voor gekozen om in gevangenschap bij ons te leven en daarmee zijn zij volledig afhankelijk van onze goede zorg.

"Als wij ons best doen om onze dieren zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen zal je ervaren dat we ze veel beter gaan begrijpen, waarderen en respecteren voor wie ze zijn."

Over hoe we dat gaan bereiken 

Hoe helpen wij dan? Onder andere door NATUURLIJKE EN GEZONDE VOEDING aan te bieden. Voeding die daadwerkelijk een bijdrage levert aan de gezondheid van dieren in plaats van alleen maar lekker en misschien niet bepaald gezond of zelfs ongezond te zijn. Wij geven gratis voedingsadvies.

Ook werken we hard aan het VERGROTEN VAN KENNIS bij huisdierenbaasjes. Want voor een goed begrip van wat je dier nodig heeft is kennis essentieel. Op deze website vind je gratis allerlei informatie over huisdieren. We geven workshops en lezingen over verschillende huisdieronderwerpen. In onze online leeromgeving kenniscentrum.beestenplein.nl en in onze Pootjes Podcast (op Spotify en Youtube) vind je ook een schat aan informatie!

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om huisdieren te houden. Maar wij vinden dat iederéén de mogelijkheid moet hebben om in contact te komen met huisdieren om hun gezelschap te ervaren. Daarom komen wij op bezoek met de AAI- EN KNUFFELPLOEG. Zo kunnen ook bijvoorbeeld mensen in verzorgingstehuizen genieten van het contact met dieren.

Verder vinden er jaarlijks enkele honderden cavia’s een nieuw gouden mandje bij een nieuw baasje via onze CAVIAOPVANG CAVIAPLEIN (www.caviaplein.nl).  

nestje wollie

Verder groeien

Misschien ben je de afgelopen tijd nog bij ons op het welzijnscentrum geweest. En misschien dacht je, goh het wordt elke keer een beetje voller. Ja dat klopt. Het aantal cavia's dat gemiddeld bij ons zit wordt steeds een beetje groter. Dat komt met name door het hoge aantal vaste bewoners dat bij ons verblijft. Oudjes, "kneusjes", dieren met een "niet standaard karakter", etc. Daarnaast groeit de voorraad aan benodigdheden voor onze dieren, de ruimte die we nodig hebben om ze allemaal van een ruimte kooi te kunnen voorzien en de hoeveelheid spullen voor de webshop gestaag mee. Op zich mooi. We groeien alleen een klein beetje uit ons gebouwtje.
We hebben een prachtig plan. We willen over een tijdje verhuizen naar een stukje grond waar we een welzijnscentrum kunnen bouwen. Eentje waar niet alleen cavia's, maar ook andere dieren opgevangen kunnen worden. Waar mensen kunnen leren over dieren en waar je ze echt kunnen ervaren. En waar natuureducatie een grote rol speelt. Door meer verbinding met dieren en de natuur gaat het onderwerp meer leven en zo hopen we dat meer mensen zich bewust worden van het belang van dier en natuur.
Een prachtig idee. Maar ja, daarvoor is wel een behoorlijk budget nodig. Het begin is gemaakt en wordt iedere dag een beetje groter. Iedereen die bestellingen doet in onze webshop, die dieren bij ons adopteert of die een losse donatie doet helpt immers mee aan het voortbestaan van het welzijnscentrum. Om het idee harder te laten groeien en om ook hard te werken aan verbinding tussen mens, dier en natuur hebben we sinds 2021 een E-magazine opgezet. We hebben zin in de toekomst!!
Meisje met cavia 2

Ons super-team!

Ons gezin is drie kinders en vier honden rijk. Dat is best wel een drukke bedoeling. Het onderhouden van Beestenplein lukt niet zonder hulp. Het welzijnscentrum is gezegend met een fantastisch team van vrijwilligers en stagiaires. Hun toewijding en betrokkenheid bij de dieren is bewonderenswaardig. Zonder hen geen opvang! 

Meisje met cavia 2

Ons super-team!

Ons gezin is drie kinders en vier honden rijk. Dat is best wel een drukke bedoeling. Het onderhouden van Beestenplein lukt niet zonder hulp. Het welzijnscentrum is gezegend met een fantastisch team van vrijwilligers en stagiaires. Hun toewijding en betrokkenheid bij de dieren is bewonderenswaardig. Zonder hen geen opvang! 

Onze hondjes

noa
Noa
Geboren in april 2010 en de ster van onze Aai- en Knuffelploeg. Noa is een doodle en haar grootste hobby is aandacht krijgen. Ze laat zich heel graag aaien en is de rust zelve.  Noa is ook gek op trucjes doen.
Siuwkje

Siuwkje is een Australian Kelpie, geboren in augustus 2014. Ze is zeer intelligent en gebruikt graag haar stemmetje. Siuwkje houdt van rennen langs de fiets, agility en racen door het losloopbos.

Koda
Deze lieve jongen is geboren in april 2017 en een zoon van Siuwkje. Hij kan heftig over komen, maar is eigenlijk gewoon wat prikkelgevoelig en dat uit hij dan ook. Maar als je hem wat beter kent zie je dat hij eigenlijk de liefste van het stel is. Koda houdt van agility, trucjes doen en gaat bijna elke dag mee fietsen om zijn grenzeloze energie kwijt te kunnen.
Lilo

Dit is de jongste dame van het stel, geboren in juli 2020. Lilo is een dochter van Siuwkje en een heel gezellig meisje. Ze is gek op aandacht maar daarin is ze nog wat te enthousiast als ze daar om vraagt. Van aaien en knuffelen krijgt ze geen genoeg. Lilo houdt van schapendrijven, agility, trucjes doen en rennen langs de fiets.

Opleidingen:

Dier- en Veehouderij (HAS Den Bosch)

Animal Sciences (Wageningen Universiteit)

Gecertificeerd voor:

Kynologisch Instructeur (Martin Gaus Academy)

Hoopers Basis Beginners (Nadac Hoopers Nederland)

Vakbekwaamheidsbewijs Houderij Dieren