Alles over cavia's

Cavia’s zijn vriendelijke huisdieren die in principe makkelijk te verzorgen zijn. Het is wel belangrijk dat je weet hóe je een cavia verzorgt. Daarover kan je hier meer lezen. Houd er rekening mee dat een cavia vaak wel vijf en soms wel acht jaar oud kan worden. Weet dus wel waar je aan begint.

In het kort

Wilde cavia’s, de voorouder van onze cavia’s, leven in de bergen van Zuid-Amerika. Het zijn prooidieren, die door andere dieren gegeten worden. Een cavia is geen wild dier meer, maar ze lijken in vele opzichten nog op hun wilde voorouders. Als je je cavia dus in een kale kooi zet, wordt hij daar niet gelukkig van. Waar moet je dan allemaal rekening mee houden? In ieder geval met het volgende natuurlijke gedrag van een cavia:

  • Een cavia is een vluchtdier, dat zich dus niet veilig zal voelen in een open omgeving. Daarom maak je je cavia blij met een of meerdere verstopplekjes in zijn kooi. Meer hierover lees je onder huisvesting.
  • Cavia’s zijn sociale dieren, die het liefst samen met soortgenootjes zijn. Bij vrouwtjes gaat dit bijna altijd goed, maar ook twee mannetjes kunnen het (mits op jonge leeftijd gekoppeld) vaak zeer goed met elkaar vinden. Meer hierover lees je onder sociale groep.
  • Net als alle dieren hebben ook cavia’s ruimte nodig om te bewegen en gezond te blijven. Zet ze daarom in een kooi die groot genoeg is om in te kunnen rennen! Meer hierover lees je ook onder huisvesting.
  • Cavia’s hebben een goed ontwikkeld verteringsstelsel, dat aangepast is aan het eten van plantaardig voedsel met weinig energie. Meer hierover lees je onder voeding.
  • Cavia’s (en mensen) zijn een van de weinige dieren die geen vitamine C aan kunnen maken. Dit moet een cavia dus dagelijks in zijn voer krijgen!