US Teddy Cavia: Vachtverzorging en voeding


De US Teddy is een geliefd caviaras onder de caviabaasjes. Met hun bijzondere haartjes zien ze er ook superschattig uit! Hoewel de meeste teddy’s het misschien niet nodig hebben, zijn er ook bij die gebaat zijn met een beetje extra aandacht in hun vachtverzorging en voeding.

Karakter

De meeste US Teddy’s zijn wat rustiger dan de gemiddelde cavia en erg vriendelijk naar hun soortgenootjes en naar mensen. Voor cavia’s zijn ze ook niet erg bang aangelegd. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, want ook sommige US Teddy’s kunnen best wel fel zijn naar andere cavia’s.

Vacht- en huidverzorging

Teddy’s hebben een wat drogere huid dan andere cavia’s. Hierdoor kan de huid wat schilferiger zijn dan normaal. Om ervoor te zorgen dat er geen schilfertjes en dode haren achterblijven is het geen overbodige luxe om een teddy eens per week te kammen met een kleine slickerborstel voor knaagdieren. Dit bevordert ook nog eens de doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en afvalstoffen ook beter aan- en afgevoerd worden. Dit houdt de huid in optimale conditie.

Daarnaast kunnen US teddy’s wat gevoeliger zijn voor huidaandoeningen of het krijgen van kale plekken. Daarnaast is de zogenaamde gebroken rug iets wat voor kan komen. Dit is een kale plek op het midden van de rug die veroorzaakt kan worden door stress of te eiwitrijke voeding. Deze kale plek heeft alleen haaruitval en geen wondjes en geeft voor de cavia geen ongemak, maar het kan er dus wel op wijzen dat er iets in de verzorging niet optimaal is.

Oren

In onze caviaopvang controleren we de oren van onze US Teddy’s regelmatig, omdat daar oorsmeer op kan hopen met schilfers. Als daar niets aan gedaan wordt kan het oor zelfs helemaal vol komen te zitten. Je kunt dit er voorzichtig uithalen en schoonmaken met een beetje olie op een doekje. Hierdoor zullen de oren ook niet zo droog meer zijn. Gelukkig hebben lang niet alle Teddy’s hier last van!

Voeding

In principe hebben US Teddy’s geen andere voeding nodig dan andere cavia’s. Mocht hij/zij een gevoelige huid hebben (als je bijvoorbeeld veel schilfers wegkamt of regelmatig plekjes ziet), dan kun je met voeding wel wat ondersteuning bieden. Onverzadigde vetzuren zijn hierin erg belangrijk. Het vetgehalte in het dieet van je cavia mag alleen niet te hoog zijn, omdat cavia’s daar niet op gebouwd zijn. Sommige kruiden bieden wel wat extra ondersteuning met bepaalde inhoudsstoffen die een zelfde functie hebben.

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die cavia’s niet aan kunnen maken. Daarnaast is het belangrijk bij de aanmaak van collageen, wat de huid soepel houdt. Een goed caviavoer bevat ruim voldoende vitamine C. Daarnaast kun je ook groenten geven die rijk zijn aan vitamine C, zoals paprika of een stukje broccoli, of als je twijfelt een vitamine C-pilletje.

Welke kruiden, groenten en extraatjes kunnen van meerwaarde zijn?

Een gevarieerd menu aan verse groenten: iedere groente heeft zijn eigen hoeveelheden aan verschillende vitamines. Door af te wisselen geef je een breed scala.

Groene bladgroenten: deze groenten bevatten over het algemeen veel vitamine B en C, die beide erg belangrijk zijn voor de huid.

Erwtenvlokken: erwten bevatten veel eiwitten en kunnen in kleine hoeveelheden goed zijn voor dieren die een dunne of kalige vacht hebben. Haren zijn immers opgebouwd uit eiwit.

Goudsbloemen: deze bloemen hebben een verzachtende werking en kunnen de huid dus ondersteunen.

Pippa&Koda Vacht- en Groeimix: in deze mix zitten hoogwaardige eiwitten, die onder andere gebruikt worden om de huid en vacht gezond op te bouwen. Daarnaast voorziet de mix in veel verschillende ondersteunende voedingsstoffen en ingredienten die verzachtend werken, zoals goudsbloemen.

Echinacea/rode zonnehoed: deze bloem kan in zijn geheel gegeven worden en staat bekend om zijn weerstandsverhogende werking.

Mix van Roefke: deze mix bestaat uit grondstoffen met veel inhoudsstoffen, vitamines en ingrediënten die een verzachtende werking hebben. Hij is daardoor uitermate geschikt voor cavia’s met een gevoelige huid.

Luzerne: deze grondstof zit bomvol mineralen, vitamines, eiwitten en vezels. Daardoor biedt het eigenlijk voor iedere cavia wel wat extra’s als het regelmatig een beetje bijgegeven wordt. Let wel op met blaaspatienten, want luzerne bevat behoorlijk wat calcium.

Lijnzaadbrokjes: lijnzaad bevat gunstige vetten. Deze brokjes zijn wel erg vet, dus geef ze niet aan dikke cavia’s en geef er niet meer dan 2 per dag.

Alle genoemde kruiden, mixen en andere grondstoffen zijn te koop in onze webshop. Breng dus snel een bezoekje!