KIDS! Pootjes Podcast 003: Hoe maak ik mijn ratjes tam?
Deze podcast is te beluisteren op Youtube en Spotify!
Een spitse neus, een donkere vacht, klimpootjes en een dikke bijna kale staart. Snorharen en kleine zwarte kraaloogjes. Daar zaten de nieuwe aanwinsten van mijn zusje bij ons in hun nieuwe huis. Had ze nou echt bedacht dat dit een tof huisdier was? Ik had liever gezien dat ze nog een extra cavia had uitgezocht, of misschien een chagrijnige hamster, maar nee, ze kwam thuis met ratjes. Want die waren blijkbaar leuk. Ik zag niet hoe dat zou kunnen. Heel snel wist ik al dat ik me flink vergist had: wat waren die beesten grappig! Nooit had ik geweten dat ratjes zo’n leuke huisdieren konden zijn.
En al zijn we inmiddels zo’n kleine 20 jaar verder en op dit moment heb ik geen ratjes. Maar ik vind ze nog steeds wel kei tof. Ze zijn intelligent, super nieuwsgierig en lekker actief. Eenmaal gewend kunnen ze prima buiten hun kooi op verkenningstocht gaan. Maar ja, voordat ze ervandoor gaan of zich in een of ander hoekje in een kast gepropt hebben, is het wel handig als ze een beetje tam zijn. Maar hoe doe je dat?
Veiligheid
Zo’n ratje is natuurlijk klein en kan voor een hond of kat als lekker hapje eindigen. Zorg er daarom altijd voor dat je je ratjes niet los laat lopen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Laat ratten ook niet samen met andere kleine knagers of vogels, want dan kan het roofdier in je rat opeens naar boven komen. Het zijn ten slotte alleseters die best wel een stukje vlees lusten.
Voorkom dat de ratjes ergens onder kunnen kruipen of op andere plaatsen terecht kunnen komen waar je ze niet makkelijk kan oppakken, mocht dat nodig zijn. Later, als ze eenmaal tam zijn en los rond mogen lopen, is het belangrijk dat alle elektriciteitskabels buiten bereik zijn. Niemand zit te wachten op een getoaste rat.
Tam maken
Een rat is net als andere kleine dieren niet zomaar tam. Je hebt dus wel wat geduld nodig! Je moet hun vertrouwen winnen. En het ene diertje is het andere niet. Ze hebben hun eigen persoonlijkheid en het ene diertje zal dus eerder gewend zijn aan mensenhanden dan het andere. Daarnaast spelen leeftijd en de verzorging tijdens de zoogperiode een belangrijke rol. Dieren die van jongs af aan al opgepakt zijn door bijvoorbeeld een hobbyfokker zullen vaak al een prima basis hebben meegekregen. Die zullen dus wat minder makkelijk hun tanden in je vinger zetten omdat ze bijvoorbeeld bang zijn. Bij oudere ratten ligt het er ook nog aan wat ze al meegemaakt hebben. Een rat die altijd leuke ervaringen heeft gehad met mensenhanden zal veel gezelliger blijven dan eentje die nare dingen heeft meegemaakt. Je kunt een ervaring prettig maken door de ratjes wat lekkers aan te bieden. De meeste ratten eten alles wat los en vast zit, dus meestal zijn ze heel makkelijk om te kopen. Bijvoorbeeld met een klein stukje ei of gewoon een knaagdierensnoepje. Zijn ze nieuwsgierig? Komen ze snuffelen? Maak de dieren ook gewend met je stem door tegen ze te praten. Als ze dat makkelijk doen kun je proberen om ze te aaien. Voelen ze zich op hun gemak? Dan kun je gaan werken naar het oppakken. De meeste ratjes zijn van nature heel vriendelijk en zullen niet zomaar bijten. Maar de kunnen het natuurlijk wel. Dus merk je dat de rat in paniek raakt? Doe dan een stapje terug. Geen probleem, dan doe je het wat rustiger aan.
Dus...
Heb vooral veel geduld en weet dat het ene dier dus langer de tijd nodig heeft dan het andere. En soms heb je gewoon pech en vindt een rat het gewoon stom om opgepakt te worden. Dat mag natuurlijk ook! Misschien kun je hem leren om in een bakje te stappen om hem zo uit en vooral weer in zijn kooi te zetten. Als hij eenmaal weet dat zijn favo hapje altijd in hetzelfde bakje geserveerd wordt (bijvoorbeeld een stukje ei) dan zal hij letterlijk eieren voor zijn geld kiezen en zich keurig door zijn mensen-personeel terug laten dragen naar zijn kooi. Iedereen blij!
Heb je zelf een onderwerp waar je graag meer over wilt weten? Stuur ons een mailtje naar info@beestenplein.nl.
Op zoek naar iets lekkers?
Ben je op zoek naar wat lekkers om aan je ratjes te geven? Kies dan bijvoorbeeld voor een van deze tussendoortjes uit onze webshop:
- Feeststicks (handig wegens de wat langere stukjes)
- Loops (lekkere ringetjes in verschillende smaken)
- Smulschijfjes
- Wortelschijfjes