• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

Hamsters

Hamster zijn leuke huisdieren die relatief makkelijk te verzorgen zijn. De goudhamster/Syrische hamster en de Russische dwerghamster zijn de twee meest gehouden soorten. Qua verzorging komen ze redelijk overeen.

Hoeveel hamsters?
Hamster zijn, in tegenstelling tot veel andere kleine huisdieren die veel gehouden worden, solitaire dieren. Ze leven van nature alleen, alleen als een vrouwtje vruchtbaar is wordt een andere hamster geaccepteerd. Hamsters die nog jong zijn kunnen meestal nog wel met elkaar overweg, maar als de dieren eenmaal volwassen zijn kan het leiden tot gevechten en (dodelijke) verwondingen.

Het hok
Hamsters zijn met name in de schemering en ’s nachts actief, overdag zijn ze vaak aan het slapen. Dat maakt het geen geschikte dieren om op de slaapkamer te houden.
Ook een dwerghamster heeft veel ruimte nodig, liefst een kooi van 80×50 of groter. Er zijn vele soorten traliekooien te koop die voldoende klimmogelijkheden bieden. Let er bij het uitkiezen van een kooi op dat de spijltjes dicht op  elkaar staan en dat er geen gaatjes in zitten (bv voor een drinkflesje) waaraan een hamster kan gaan knagen en uitbreekt. Een (glazen) bak ook prima, zorg dan wel voor wat mogelijkheden om te klimmen en sluit een eventuele bovenkant af met een rooster om te voorkomen dat de hamster uit zijn verblijf kan of andere dieren erin. Zet de kooi op een rustige, tochtvrije plek die niet te warm of koud is en niet in de zon staat.

 

De inrichting
Als bodembedekking volstaat een dikke laag houtvezel, hennepvezel of beukensnippers, zodat ze een holletje kunnen graven. Een plukje stro of hooi kan dienen als nestmateriaal. Ook wc-papiertjes of keukenrol zijn geliefd nestmateriaal. Als je dit door de kooi verspreidt kunnen ze het zelf bij elkaar zoeken. Hamsterwatten zijn geen veilig nestmateriaal voor hamsters! Vaak verplaatsen hamsters nestmateriaal in hun wangzakken, watten kunnen daarin blijven vastzitten waardoor een hamster kan stikken.
Geef de hamster een huisje om een nest in te kunnen maken. Dit kunnen houten huisjes of leuke vormpjes zijn, maar ook een kartonnen doosje met een gaatje erin.

Loopwiel
Hamsters leggen van nature een behoorlijke afstand af om hun voedsel te verzamelen en hebben dus een grote behoefte aan beweging. Hierin kan in een verblijf tegemoetgekomen worden door een loopwiel aan te bieden. Dichte loopwielen zijn het veiligst, in open molentjes kan het voorkomen dat de hamster klem komt te zitten met de pootjes. Daarnaast is de maat van het loopwiel belangrijk: in een te klein rad kan de rug van de hamster beschadigen. Een dwerghamster heeft een loopwiel nodig van zo’n 15-20cm doorsnede, een syrische hamster, afhankelijk van de grootte van het dier, minstens 20 maar liefst 30 cm. Kijk ook na of de hamster niet met een kromme rug in het wiel loopt.

Bezigheden
Hamsters zijn erbij gebaat om wat uitdaging in hun kooi te krijgen. Dat kan in de vorm van knaagspeelgoed (geen knaagsteen!), zoals houten speeltjes, tunneltjes of kartonnen doosjes. Onbespoten wilgentakken komen goed tegemoet in hun behoefte om te knagen en zijn ook goed voor de tanden. Wat extra afwisseling is ook snel gemaakt door regelmatig de indeling van het verblijf te veranderen en door bijvoorbeeld wat nieuwe takken neer te leggen.

Voeding
Hamsters zijn van nature alleseters. Ze eten dus niet alleen plantaardig maar ook dierlijk voedsel, met name in de vorm van insecten. Het is dus bevorderlijk voor hamsters dat er dierlijk eiwit in hun voer zit, bijvoorbeeld gedroogde meelwormen of brokjes met dierlijk eiwit (bijvoorbeeld enkele honden- of kattenbrokjes). In een goed samengesteld hamstervoer is dit aanwezig, dit is terug te lezen op de verpakking.
Daarnaast is een goed hamstervoer niet te vet (maximaal 6-7%), redelijk eiwitrijk (zo’n 14%) en bevat het veel verschillende ingredienten. Er hoeven niet veel brokjes in te zitten, daarnaast kunnen er bijvoorbeeld verschillende zaden, een beperkte hoeveelheid granen, gedroogde vruchten (bv. rozenbottels, gedroogde appel of besjes), gedroogde insecten en gedroogde groente (bv. worteltjes, erwtenvlokken) in verwerkt zijn.
Kleine stukjes verse groente mogen ook zeker niet ontbreken in de dagelijkse voeding van de hamster, bijvoorbeeld een schijfje wortel, een stukje wortelloof, een stukje appel, etc. Als de hamster het niet gewend is moet zijn lichaam nog wennen aan de groente, geef dan hele kleine beetjes en bouw dit langzaam op.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is. Een hamster die dagelijks verse groente krijgt heeft zelfs minder hardvoer nodig. In plaats van het voer in een bakje aan te bieden kan het natuurlijk ook door de kooi gestrooid worden zodat de hamster langer bezig is met voedsel zoeken.
Vergeet ten slotte niet om dagelijks het water te verversen.

Reacties zijn gesloten.