• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

Voeding cavia’s

Een goede voeding is voor ieder dier belangrijk, dus ook voor cavia’s. U kunt ervoor kiezen om een compleetvoer te kopen, wat u aanvult onbeperkt hooi, kruiden, veel verse groente en vers water.

Water
Elk dier moet altijd toegang hebben tot schoon drinkwater. De meeste cavia’s drinken maar weinig als ze veel verse groente krijgen.
U kunt cavia’s water geven uit een drinkbakje of uit een drinkflesje. Drinkbakjes worden sneller vies, dus is het aan te raden om die minstens eenmaal per dag schoon te maken. Maar ook drinkflesjes kunnen het beste dagelijks opnieuw gevuld worden. Zo blijft het water vers.

Hooi
Het belangrijkste onderdeel van het menu voor een cavia is hooi van goede kwaliteit. Dit moeten ze altijd tot hun beschikking hebben. Goed hooi voor cavia’s is nog wat groen van kleur en bevat niet teveel bruine sprietjes. Het dient ook niet veel stof te bevatten of muf te ruiken. Als variatie kan ook af en toe kruidenhooi of beperkt losse kruiden gegeven worden.
Hooi bevat veel vezels, wat en gunstig effect heeft op de spijsvertering. Daarnaast bevat het maar weinig energie, waardoor een cavia er heel veel van kan eten zonder dik te worden. Ook geeft het cavia’s iets te doen en gaat het dus verveling tegen. De tandjes van een cavia groeien zijn hele leven door en blijven kort als de tanden en kiezen voldoende slijten. Dat gebeurt als een cavia veel kauwt. Ook daarvoor is het dus belangrijk dat een cavia de hele dag door kleine beetjes eet.

Droogvoer/brokjes
Tegenwoordig zijn er veel voeders te koop waar alles voor de cavia in zit. Voor cavia’s is het vooral belangrijk dat er extra vitamine C in een brokje is toegevoegd. Als dit niet in het voer zit, kunt u het toedienen door een vitiamine C tabletje (zonder suiker) of door veel groente te geven. Op de verpakking staat het vitamine C-gehalte vermeld, dit zou minstens 1000 mg/kg moeten zijn. Meer over vitamine C lees je hier 
Als je kijkt naar de samenstelling van de meeste soorten droogvoer, zit er vrij veel energie in, meer dan in bijvoorbeeld hooi. Het eten van veel droogvoer kan er dus door leiden dat een cavia te dik wordt. Geef hem daarom niet teveel droogvoer! Een cavia die binnen zit, heeft ongeveer genoeg aan ongeveer 20 tot 30 gram voer. Voor een goede gezondheid vul je dit dan aan met onbeperkt hooi en met verse groenten. Als je cavia’s buiten zitten, kunnen ze als het kouder wordt mogen ze gerust een dubbele portie droogvoer krijgen. Zo kunnen ze zichzelf beter warm houden.

Meer over brokjes lees je hier

Lees hier hoe je een dikke cavia kan laten afvallen

Lees hier hoe je een cavia verantwoord op dieet kunt zetten

Verse voeding

Cavia’s kunnen, net als wijzelf, geen vitamine C maken. Daarom moeten ze dit uit hun voedsel halen. Mede daarom is het belangrijk dat een cavia elke dag vitamine C binnen krijgt met zijn voedsel. De richtlijn voor een cavia is zo’n 10 tot 20 mg vitamine C per dag. Als je 25 gram droogvoer per dag geeft, dient er dus minstens 1000 mg vitamine C per kilogram voer in het voer te zitten. Dit kan je nalezen op de verpakking. Zwangere en groeiende cavia’s hebben meer vitamine C nodig (ongeveer 50 mg per kilogram lichaamsgewicht). Meer over vitamine C lees je hier

Geef ze daarom dagelijks een portie groente of fruit. Naast vitamine C zitten hier nog veel meer gezonde voedingsstoffen in en cavia’s vinden verse groenten erg lekker. Vaak blijft er bij het maken van het avondeten al wat groente-afval over, zoals de buitenste bladeren van de sla, appelkloofjes of wortelloof. Ook kan je de cavia’s in het gras zetten als het warmer weer is. Zorg er dan wel voor dat de cavia water en beschutting tegen de zon heeft en dat hij veilig is tegen roofdieren. Het hoeft dus helemaal niet duur te zijn om je cavia blij te maken met een lekkere traktatie.

Niet elke cavia houdt van dezelfde groente. Je zult al snel doorhebben wat je cavia’s echt lekker vinden.  Nieuwe dingen moeten ze soms leren eten, dus het is belangrijk dat je ze dan de kans geeft om een aantal keer te proeven. Als ze verder niks anders krijgen, is de kans natuurlijk ook groot dat ze sommige groenten toch opeten. Geef je cavia niet elke dag dezelfde soorten groenten en fruit, zodat hun menu gevarieerd blijft. Geef ook niet teveel van hetzelfde, want als ze daar niet aan gewend zijn kunnen de darmen van streek raken. 

Wat je cavia’s aan verse groente, vers fruit, kruiden en bladeren mogen lees je hier!

Kruiden

Het verdient zeker de aandacht om met regelmaat kleine hoeveelheden kruiden aan je cavia aan te bieden. Houd er wel rekening mee dat sommige kruiden een krachtige werking kunnen hebben die ongunstig kunnen uitpakken wanneer er teveel van gegeven wordt. Het is daarom het veiligst om hierin veel te variëren (bijvoorbeeld door verschillende mixen te geven) en maar kleine beetjes per keer te geven. 

Meer over tussendoortjes voor cavia’s lees je hier!

Reacties zijn gesloten.