Verzorging cavia’s

Iedereen wil natuurlijk dat zijn cavia gezond blijft. Daarvoor moet een cavia niet alleen een goede voeding krijgen, maar moet ook op tijd het hok schoongemaakt worden. En ook al kan een cavia niet praten, zijn lijfje kan veel vertellen over zijn gezondheid.

Schoonmaken
Een schone omgeving is heel belangrijk om een cavia gezond te houden. Zorg er daarom voor dat je de kooi minstens eenmaal per week schoonmaakt, zeker met warm weer. Dan is de kans dat ziektes zich ontwikkelen namelijk groter. Meestal is het handig om tussendoor de vuile plekken nog te verwijderen.

Gezondheidscheck!
Het is verstandig om cavia’s regelmatig te controleren, zodat u zeker weet dat ze niks mankeren. Weeg je cavia regelmatig en let zeker op onderstaande lichaamsdelen:

Ogen
De ogen moeten schoon zijn en de cavia moet helder uit zijn ogen kijken. Dat betekent dat er geen korstjes of uitvloeiing bij de ogen mag zitten. Sommige cavia’s krijgen staar als ze wat ouder worden. Dit ziet er niet zo mooi uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Oren
Caviaoortjes kunnen groot of klein zijn en sommige cavia’s hebben zelfs flaporen. Op en in de oren mogen geen schilfertjes of korstjes zitten. Ook mag het oor niet stinken, dat kan wijzen op een oorontsteking. Schilferige oren kunnen eventueel met een watje met wat olijfolie ingesmeerd worden, dit komt bijvoorbeeld bij US Teddies wel eens voor.

Neus
Het neusje van de cavia hoort niet vochtig te zijn. Als het neusje een keer een beetje nat is, is dat niet zo erg. Let wel op dat u zeker weet dat de cavia niet verkouden is. Als u daar niet snel genoeg bij bent, kan hij zelfs een lonontsteking krijgen. Een verkouden cavia heeft meestal last van zijn ademhaling, of hij moet regelmatig hoesten of niezen.

Tanden
Caviatanden groeien het hele leven door. Het is belangrijk dat een cavia genoeg harde stukjes en hooi eet, zodat zijn tanden goed slijten. De kiezen van een cavia kunt u niet zien, die zitten namelijk te ver naar achteren. De voortanden kunt u wel zien als u de lippen voorzichtig naar achteren trekt. Als een cavia probelemen heeft met eten, kan het zijn dat zijn tanden te lang zijn. De dierenarts kan ze dan slijpen. Knaagstenen zijn niet nodig en zijn door de hoge mineraleninhoud zelfs schadelijk voor cavia’s.

Vacht
Een gezonde caviavacht glanst en is (bij gladharige cavia’s) regematig, zonder opstaande plukjes. Langharige cavia’s moeten regelmatig gekamd en geborsteld of korter geknipt worden. Ook kunnen ze klitten krijgen, die kunnen er voorzichtig uitgeknipt worden.

 

Nagels
Sommige cavia’s houden zelf hun nagels kort, andere moeten een handje geholpen worden. Het is belangrijk dat de nagels van een cavia op tijd geknipt worden, omdat ze anders krom gaan groeien. Daardoor kunnen ze last krijgen van hun pootjes. Als de nagels van een cavia al op jong leeftijd geknipt worden (rond de 4-5 maanden), blijven de bloedvaten in de nagels korter en is de kans op problemen aan de nagels ook minder groot.
U kunt bij cavia’s met wit of lichtbruin haar makkelijk zien tot waar u kunt knippen. Als u het niet durft, kunt u de nagels van je cavia altijd door iemand anders, bijvoorbeeld met veel cavia-ervaring, of door de dierenarts laten knippen.

Achterwerk en geslachtsdelen
Het kontje, de geslachtdelen en het stuitje van je cavia horen schoon te zijn. Cavia’s hebben een klier op hun stuitje, die vooral bij beertjes wat vet afscheidt. Dit zit dus niet in het poepgaatje, maar op het stuitje en is volkomen normaal. Als een beertje echt veel vet afscheidt, kan dit met een vochtig doekje voorzichtig schoongemaakt worden. Bij mannetjes kan het ook voorkomen dat ze een vies poepgaatje krijgen, vooral als ze ouder worden. Dit kan ook met een vochtig doekje schoongehouden worden.

Ziek?
Denk je dat je cavia ziek is? Wacht dan niet te lang. Veel cavia’s laten namelijk pas laat zien dat ze ziek zijn. Als je ziet dat uw cavia zich niet lekker voelt, kan je dus al te laat zijn. Let daarom bijvoorbeeld op de ademhaling van de cavia (sneller dan normaal, of schokkerig?) of op zijn gedrag (is hij veel rustiger dan normaal?). Ook als je cavia ineens veel minder eet dan normaal, kan dat een aanwijzing zijn dat hij ziek is of iets mankeert.
Veel informatie over verschillende caviaziektes is te vinden op:
http://www.degrotecavia.nl/ziektes.html

Reacties zijn gesloten.