• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

Huisvesting cavia’s

Je kunt cavia’s op verschillende manieren houden, hieronder lees je waar je op moet letten en welke keuzes je kunt maken voordat je aan cavia´s begint. 

Wat moet het hok bieden?

Een cavia is op zich snel tevreden met zijn hok, als het volgende maar aanwezig is:

  • Ruimte: een cavia heeft ruimte nodig, zodat hij genoeg beweging krijgt in zijn hok. Als je cavia verder geen gelegenheid heeft om rond te lopen, zou de kooi bijna een meter lang en een halve meter breed moeten zijn. Twee cavia´s hebben tenminste een kooi van één bij een halve meter nodig, maar het liefst groter. Zo kunnen ze elkaar ook nog uit de weg gaan, zodat ze zich niet aan elkaar gaan ergeren.
  • Rust: cavia’s zijn van nature vluchtdieren, die zich niet prettig voelen op een drukke plek. Als ze binnen staan, is het ook niet verstandig om ze recht onder het raam of tegen de verwarming aan te zetten. Daarnaast dienen ze niet in de tocht te zitten.
  • Verstopplek: een cavia is een vluchtdier. Wanneer zij een verstopplek tot hun beschikking hebben, zullen ze daar dus ook gebruik van maken. Wanneer je cavia’s tam wilt maken, is het dus ook aan te raden om de vertopplekjes af en toe even weg te halen, zodat ze merken dat er niets gebeurt als je je niet verstopt.
  • Eetbak en drinkflesje (of drinkbak): in een drinkfles blijft het water beter schoon, vrijwel elke cavia kan hieruit drinken. Ververs het water wel op tijd. Als je voor een drinkbak kiest, moet u erop letten dat de bak zwaar is en een hoge rand heeft. Zo kunnen de cavia’s het bakje niet omgooien en kan er minder makkelijk vuil in het water komen. De eetbak moet ook zwaar genoeg zijn, zodat hij niet om kan vallen als cavia’s op de rand gaan staan.

De bodem van het hok
Wat voor kooi of hok je ook hebt, het is altijd makkelijk om op de bodem wat kranten te leggen. Dit houdt de kooi schoon, het neemt vocht op en het ruimt makkelijk op als de kooi verschoond moet worden. Op de kranten kan je een laag zaagsel leggen. Zaagsel neemt de plas makkelijker op en blijft langer fris ruiken, maar het stoft en rommelt meer. Een stofarm alternatief is hennepvezel.
Dagelijks kan je onbeperkt hooi per cavia geven. De meeste cavia’s vinden het heerlijk om in het hooi te liggen en ervan te eten.

Lees hier alles over verschillende bodembedekkers!

Eén of meerdere cavia´s?
Cavia’s zijn sociale dieren, die van nature in groepen leven. De meeste cavia’s zijn dan ook gelukkiger als ze met een of meerdere maatjes gehouden worden. Vrouwtjes kunnen vaak goed met elkaar overweg. Bij beertjes is de kans dat ze gaan vechten soms aanwezig, vooral als ze vrouwtjes geroken hebben. Maar heel vaak gaat het ook goed en worden ze nog dikkere maatjes dan twee zeugjes. Als cavia’s blijven vechten, is het natuurlijk beter om ze uit elkaar te halen. Een volwassen beertje kan het best gekoppeld worden aan een babybeertje van 4 tot 6 weken oud, zodat het kleintje opgroeit met de grotere. Bij zeugjes is dit vaak ook het makkelijkst, maar als naar het karakter gekeken wordt kan er ook vaak een volwassen onderdanig zeugje gekoppeld worden aan een wat baziger typetje.
Dit zijn de meest voor de hand liggende keuzes die je kunt maken zijn:

  • Meerdere zeugjes
  • Een of meerdere zeugjes en een gecastreerd beertje
  • Twee beertjes

Binnen of buiten?
In een buitenren is het makkelijker om je cavia’s meer ruimte te geven, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen een optie.
Als je cavia’s binnen houdt, kan de kooi het beste op een rustige plek uit de tocht geplaatst worden. Ook moet je er rekening mee houden dat de kooi niet direct onder een raam of tegen een verwarming staat. Als het wat warmer weer is, zullen de cavia’s het zeker waarderen als ze buiten mogen lopen. Zorg er dan wel altijd voor dat de cavia veilig staat voor roofdieren, zoals katten en grotere vogels. De hele buitenren moet dus overdekt zijn. Ook moet de cavia altijd water hebben en in de schaduw kunnen gaan zitten om af te koelen.
Cavia’s kunnen, mits ze een goed hok hebben en gezond zijn, prima buiten gehouden worden. Hun onderkomen moet in ieder geval helemaal overdekt zijn ter bescherming. Ook moet het hok beschut zijn tegen de wind en de cavia’s moeten niet in de hele ren direct op de grond zitten.
Het nachthok moet, zeker als het kouder wordt, goed geisoleerd zijn tegen de kou. Je kan bijvoorbeeld een laagje tempex tussen het hout doen en de toegang zo klein mogelijk maken. Een dikke laag zaagsel, hooi of stro op de bodem wordt ook erg gewaardeerd! Controleer ook dagelijks of de cavia’s gezond zijn en of het zaagsel in het binnenhok nog droog is.
Als het flink vriest, kan kunnen cavia’s altijd tijdelijk in een schuur zetten. Als je cavia’s die gewend zijn om buiten te zitten binnen haalt, is het onverstandig om ze weer terug in de kou te zetten.

Lees ook:

Reacties zijn gesloten.