Gras voor cavia's en konijnen
Het is weer lenteweer en dat betekent dat het gras weer lekker aan het groeien is! Veel cavia’s en konijnen vinden gras heerlijk en het is ook een erg gezonde aanvulling op hun dagelijkse menu. Er zijn echter wel een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden.
Veranderende samenstelling
Vooral in het voorjaar is het even een beetje opletten met het geven van gras aan je dieren. Jong gras bevat meer eiwitten dan ouder gras, wat tot darmproblemen kan leiden. Ook het suikergehalte in het gras kan hoger zijn in het voorjaar dan later in het seizoen, omdat de suikers die overdag door het gras gemaakt worden nog niet optimaal omgezet worden als de nachten nog koud zijn. Het vezelgehalte in dit gras is daarnaast nog relatief laag. Dit in combinatie met het feit dat de buikjes nog even tijd nodig hebben om aan het gras te wennen kan voor problemen zorgen als je cavia’s of konijnen meteen grote hoeveelheden gras naar binnen gaan werken. Laat ze sowieso altijd even wennen aan het eten van gras door de hoeveelheid rustig op te bouwen, ook als ze pas in de zomer voor het eerst gras krijgen.
Grazen in de tuin
Laat je je dieren in een ren op het gras lopen? Dat vinden ze heerlijk! Zorg er ook dan voor dat ze niet meteen de hele dag gras kunnen eten, maar begin bijvoorbeeld met een halfuurtje. Zorg verder voor een veilige omgeving. Dat wil zeggen:
- Afgedekt tegen roofdieren. Denk hierbij niet alleen aan katten en roofvogels, ook kraaien kunnen onze huisdieren lastigvallen (zeker cavia’s).
- Altijd mogelijkheid om in de schaduw te zitten.
- Altijd beschikking tot vers drinkwater.
- Wanneer het erg warm is kun je je dieren misschien beter in hun hok of kooi met rust laten, dan doe je ze er geen plezier mee om op een warm gazon te lopen.
- Met name in de lente en herfst kan de grond nog wat vochtig en/of koud zijn. Zorg dat die goed droog is als je dieren normaal binnen wonen, anders kunnen ze makkelijk kou vatten.
- Check of er geen giftige planten in je tuin groeien waar je dieren van kunnen eten of zorg dat ze daar zeker niet bij kunnen.
Gras plukken
Wil je graag gras geven in de kooi? Pluk het dan bij voorkeur. Op deze manier wordt het gras niet beschadigd en komen er geen schadelijke stoffen vrij die gasvorming kunnen veroorzaken. Als je het buiten je eigen tuin plukt is het aan te raden om het even goed te wassen en te drogen voor de zekerheid. Pluk geen gras op plaatsen waar veel auto’s langs rijden of waar veel honden uitgelaten worden. Dit gras is vanzelfsprekend meer verontreinigd en zal dus meer kwaad dan goed doen.
Onkruiden
Paardenbloemen en weegbree zijn twee veelvoorkomende planten die heel gezond zijn voor konijnen en cavia’s. Ze zullen dit “onkruid” dan ook dankbaar tussen het gras uit eten! Ook klaver vinden de meeste dieren erg lekker. Groeit er veel klaver tussen het gras? Zorg dan dat je dieren daar niet teveel van eten. Het hoge eiwitgehalte kan darmproblemen veroorzaken. Andere (on)kruiden die cavia’s en konijnen graag eten zijn onder andere het herderstasje en duizendblad.