Fruit voor je hond? 4 redenen om fruit te geven
Honden zijn van nature carnivoren, maar ze eten ook wel eens plantaardig materiaal. De meeste honden krijgen een volledig droogvoer, waar alles in zit wat ze nodig hebben. Waarom zou je dan fruit bijgeven?
Fruit is vers
Brokken bevatten alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Maar het is en blijft gedroogd, verhit en bewerkt, ofwel "dood" voedsel. In verse plantaardige producten zitten namelijk fytonutrienten. Dit zijn levende nutriënten, waaronder anti-oxidanten en enzymen, die een heleboel gunstige effecten hebben op het lichaam, zoals het tegengaan van veroudering, een betere opname van voedingsstoffen en het remmen van ontstekingen. Je geeft dan dus veel meer waardevolle voedingsstoffen dan de basis die nodig is, zodat je hond nog net wat extra krijgt. Het lichaam wordt er dus extra gezond van!
Fruit bevat vezels
Vezels dragen bij aan een gezonde darmfunctie en geven de hond een verzadigd gevoel. Daarnaast bevatten de meeste soorten niet zoveel calorieën, waardoor het ook geschikt is voor honden die maar weinig mogen eten.
Het biedt variatie
Een gevarieerd menu is niet alleen goed voor ons, maar ook voor onze honden. Het vermindert de kans op voedingstekorten of juist een overmaat aan bepaalde stoffen, omdat elke voedingsbron weer een andere samenstelling heeft. Varieer daarom onder andere met wat fruit en varieer ook de soorten fruit die je geeft.
Honden vinden het lekker
Niet geheel onbelangrijk: de meeste honden zijn gek op fruit! Dat maakt het ook mogelijk om het als beloning te gebruiken. Zorg wel dat de pitjes of pitten eruit zijn en varieer. Je kan het fruit in stukjes snijden en vers geven, maar ook drogen zodat het makkelijker te bewaren is en niet knoeit. Dat kan je in een droger doen of in een heteluchtoven op een hele lage stand. Vaak hebben ze wel een voorkeur. Wat vindt jouw hond het lekkerst?
Ohja, verwijder pitjes, stokjes, blaadjes etc. en pas wel op met druiven en rozijnen, die kunnen belastend zijn voor de nieren. Maar één druifje kan natuurlijk geen kwaad :)