Hoe laat je je hond aan de komst van een baby wennen?
Honden en kinderen kunnen een geweldige combinatie vormen. Maar hoe laat je je hond wennen als hij geen kinderen gewend is en er een kleintje op komst is? Er gaat enorm veel veranderen in huis: er komt een nieuw wezentje bij, je hond moet zijn aandacht opeens delen en het hele dagritme staat op zijn kop. Wat doe je dan om je hond daar zo min mogelijk stress van de laten ondervinden? Wij hebben het onlangs aan levende lijve mogen ondervinden.
De baby introduceren
Het prettigst is om de baby in de kamer te leggen, bijvoorbeeld in de box of maxi cosi. Zo ligt je kindje veilig voor bijvoorbeeld poten. Je kunt de baby natuurlijk ook op schoot houden. Laat daarna de hond binnen en kijk hoe hij reageert. Geef hem de tijd om te snuffelen en praat tegen hem. Sommige honden tonen heel veel interesse in de nieuwkomer, terwijl andere even ruiken en weer doorgaan met hun dagelijkse bezigheden. Beide is natuurlijk prima! Ligt je kindje in het ziekenhuis? Neem dan bijvoorbeeld het mutsje mee dat net na de geboorte gedragen is en geef dat aan je hond. Zo kan hij alvast wennen aan de geur van de baby.
Wat je beter wel en niet kunt doen...
- Houd de hond niet weg bij de baby: Waarschijnlijk wil je hond graag regelmatig snuffelen en kijken bij de baby. Geef hem daar ook de kans toe! Als hij altijd weggehouden wordt bij de baby kan hij zich makkelijk achtergesteld gaan voelen. Zorg er bij hele enthousiaste en drukke honden voor dat ze de baby geen pijn kunnen doen.
- Forceer niets: Dring de baby nooit op aan de hond. Laat je hond op zijn eigen initiatief komen kijken of roep hem er even bij, maar duw de baby niet onder zijn neus. Zo kan de hond op zijn eigen manier wennen.
- Betrek je hond bij het nieuwe leven: Laat hem meekijken bij bijvoorbeeld het verschonen van de luier, het geven van een flesje of gewoon op de bank zitten als hij daar interesse in toont. Roep hem er even bij, laat hem meekijken en eventueel even snuffelen als hij niet over-enthousiast is. Forceer niet: als je hond hier helemaal geen behoefte aan heeft laat je hem lekker met rust.
- Vergeet niet om de hond "quality time" te geven: Waarschijnlijk kreeg je hond voor de baby veel meer aandacht. Hoe druk het ook is, probeer je hond naast zijn uitlaatrondjes elke dag zijn eigen momentje met het baasje te geven, bijvoorbeeld door samen wat leuke oefeningetjes of zoekspelletjes te doen. En lekker wandelen kan je natuurlijk ook met de kinderwagen erbij doen!
- Laat bezoek eerst je hond begroeten: Kraambezoek komt natuurlijk om je nieuwe gezinslid te bewonderen en daarbij kan de hond misschien vergeten worden, terwijl hij eerst altijd wel uitbundig begroet werd. Vraag daarom aan bezoek om eerst even aandacht aan de hond te besteden voor ze zich op de baby storten. Je kan bezoek bijvoorbeeld ook eerst een snoepje aan hem laten geven.
Elke hond is anders!
Elke hond heeft zijn eigen manier om met een veranderende situatie overweg te gaan. De ene zal het misschien allemaal heel makkelijk over zich heen laten komen, terwijl de ander er behoorlijk wat stress van kan hebben. Wij zagen bijvoorbeeld dat Noa het allemaal wel prima vond, terwijl Koda het als jonge hond allemaal ontzettend interessant vond dat er opeens zo'n roze ding bijgekomen was. En Yazoo was behoorlijk gestrest door de hele nieuwe situatie. We hebben ze op een andere manier aan de baby laten wennen. Zeker Yazoo hebben we in het begin heel veel betrokken bij de dagelijkse dingen, zoals een luier verschonen en de baby in bad doen. Hierdoor werd het voor haar al snel normaal. Kijk dus goed naar hoe jouw hond reageert en begeleid hem op een positieve manier, zodat je kindje straks een geweldig maatje voor het leven aan hem heeft!