Cavia-combinaties: wat ze je nou samen?

Cavia’s zijn sociale dieren, die houden er niet van om alleen te leven. Het is dan ook verre van ideaal om ze alleen te houden. Maar wat ze je dan bij elkaar zonder dat je er zo nog twintig bij krijgt of de oorlog verklaard wordt? Daar gaan we even naar kijken. Je kunt kiezen voor drie opties: beertjes (mannetjes), zeugjes (vrouwtjes) of een koppeltje van een beertje met een of meerdere zeugjes.

Beertjes

Ideaal aantal: 2

Combi bij koppelen: twee babies of een volwassen beer met een baby

Kies je voor beertjes, dan kun je er het beste twee nemen. Meer gaat in een kooi meestal goed op den duur, al zijn daar natuurlijk ook regelmatig uitzonderingen op. Heb je zeeën van ruimte in bijvoorbeeld een ren, dan kan het wel eens lukken om meerdere beertjes bij elkaar te houden. Ze hebben dan de ruimte om hun eigen plekje op te zoeken. Soms kan je er dan af en toe een nieuwe bij zetten. Het karakter van de dieren moet hiervoor niet te fel zijn. Het kan ook zijn dat op den duur blijkt dat een of meerdere dieren wat minder fijn in de groep liggen dan gehoopt.

Wil je een berenduo in huis halen, let dan goed op de leeftijd. Twee beertjes die al samen zitten en het goed doen zijn natuurlijk prima. Maar heb je al een volwassen beertje op het oog, dan kun je daar het beste een baby van maximaal zes weken oud bij zetten. Wordt het kleintje ouder, dan gaat het puberen en dat maakt koppelen vaak een regelrechte ramp. Om diezelfde reden kun je twee kleintjes onder de zes weken ook prima koppelen. 

De puber-periode vindt ergens tussen de 3 en 9 maanden plaats en kan zowel voor het maatje als voor de baasjes bloedirritant zijn. Pubers reageren nou eenmaal niet altijd even rationeel en de hormonen gieren ook nog overal doorheen. Houd in gedachten dat dit meestal een fase is (pubers…). Dan vinden ze dingen opeens extra eng, of ze rijden op de andere cavia en dagen heel vaak uit. Dus meestal ebt het ook wel weer weg. En soms helaas niet, dan kan het zijn dat de twee beren toch niet zo’n fijne match zijn. De succesverhalen zijn gelukkig vele malen groter. Daarbij speelt de grootte en inrichting van het verblijf natuurlijk ook mee: hoe groter en hoe meer te doen, hoe minder kans op onderlinge irritatie.


Zeugjes

Ideaal aantal: 2 of meer met een castraat

Combi bij koppelen: ligt meer aan het karakter dan aan de leeftijd, al koppelen babies wel makkelijker.

Zeugjes zijn wat minder eenvoudig in hun gedrag dan beertjes. Ze kunnen soms flink katten en jagen, en zelfs dan kan het nog best goed gaan. Het zijn net twee kleine meiden! Op jonge leeftijd van maximaal twee maanden gaat het koppelen eigenlijk altijd wel goed, maar als ze opgroeien kunnen ze soms best wel even moeilijk doen. Ze kunnen hierbij ook echt pestgedrag richting een of meerdere andere zeugjes laten zien en andere dieren najagen. Hoe meer ruimte, hoe makkelijker het goed gaat. Maar ook een gecastreerd beertje kan een uitkomst bieden wanneer twee zeugjes elkaar niet helemaal liggen. 

Zeugjes kun je in tegenstelling tot de meeste beertjes ook op latere leeftijd gekoppeld worden. Het is hiervoor dan wel belangrijk om goed naar de karakters te kijken. Een babyzeugje bij een volwassen zeugje gaat meestal goed, mits de volwassen dame niet te fel reageert. Twee oudere dames kunnen het in veel gevallen ook prima met elkaar vinden. 

Sommige zeugjes hebben een behoorlijk fel karakter. Soms kan het dan met een hele makkelijke maar stabiele zeug wel klikken, vaak klikt het dan beter met een gecastreerd beertje. 

Een opvang kan helpen bij het vinden van een maatje voor een zeugje, omdat hier vaak meerdere dieren zitten waarvan ze het karakter kennen. Daarnaast kun je meestal op date komen, zodat je ook zeker weet dat er een klik is tussen de dieren. De ervaring van meerdere koppelingen is bij opvangen ook heel prettig.


Gecastreerd beertje met zeugjes

Net als bij zeugjes onderling is het karakter bij het koppelen van een gecastreerd beertje belangrijker dan de leeftijd. De combinatie beertje-zeugje is meestal heel makkelijk, maar zeker met volwassen dieren is het ook hier handig om een koppeling onder begeleiding te doen. 

Een castraat kan ook een hele fijne aanvulling zijn voor een groepje zeugen. Hij “bemiddelt” meestal tussen de dames wanneer ze onderling conflicten hebben. Zijn macho-gedrag en mannelijke aanwezigheid kan de dames doen smelten! Zeker een wat assertiever gecastreerd beertje zal een goede aanvulling zijn wanneer je meer dan twee zeugjes samen wilt houden. Maar ook een gecastreerd beertje met een enkel zeugje kunnen samen een heel fijn koppel vormen.


Cavia’s en konijnen

Cavia’s en konijnen samen houden is geen goed idee. Maar het gaat toch regelmatig goed? Dat klopt. Maar áls het fout gaat, is het gevaarlijk voor de cavia. Die is erg kwetsbaar, zeker als een konijn (onbedoeld) naar hem trapt. Een cavia kan zo flink verwond worden. Daarnaast zijn cavia’s en konijnen dieren die een andere taal spreken. Ze begrijpen elkaar dus niet en kunnen zich aan elkaar irriteren of zelfs flink verwonden. De cavia zal dan vaak het slachtoffer zijn. 

Voedsters (vrouwtjeskonijnen) kunnen ook bezitterig zijn en zich agressief gedragen naar de cavia. Rammen (mannetjeskonijnen) kunnen ook rij-gedrag vertonen, wat een cavia kan verwonden en de rug kan beschadigen. Gewoon niet doen dus!