Artikel: Iew! Verstopte anaalzak bij cavia's

Afgelopen weekend was het weer feest bij een van de cavia's die afgestaan was: hij had een joekel van een verstopte anaalzak. Zo eentje waar je echt niet omheen kon kijken, zo enorm was het. Waarschijnlijk was het bij de vorige eigenaren niet gezien (vaak valt het bij eigenaren niet op), maar de klont die we eruit haalden was ruim 2 cm groot. Zou toch wel op moeten vallen als je gezellig op schoot zou zitten met je dieren, maar de kans is groot dat dat dus ook niet aan de orde is geweest. Het was niet het enige dat niet helemaal oké was aan deze cavia en zijn maatje, want de oren van deze Teddy-cavia's konden ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken en de nagels een pedicure. Maar goed, terug naar die verstopping.

Wat is een verstopte anaalzak?

Een verstopte anaalzak ontstaat door een verslapping van de spieren rond het gebied van de anus. Daardoor komen de zachtere nachtkeutels niet goed naar buiten. Je krijgt dan een ophoping tot een vaak hardere klont. Het heeft niet direct gevolgen voor de cavia, maar als er niets aan gedaan wordt kan de uitgang voor alle keutels geblokkeerd worden. Je ziet de verstopping vaak aan de buitenkant van de anus zitten als een vieze klont.

De verstopping komt met name voor bij oudere beren (lang niet alle oudere beren gelukkig!), maar soms ook bij jongere dieren. Bij zeugjes komt het niet voor.

Hoe verhelp je het? 

Sja. Het klusje is heel eenvoudig maar de lucht die erbij vrij komt is supersmerig. Als je er een beetje handigheid in hebt (je kunt maar ergens goed in zijn) dan is het echter zo gedaan. Je houdt de cavia tegen je aan (met de rug tegen je buik/borst) met je ene hand en ondersteunt het kontje met je andere hand. Pak vervolgens van achteruit de anaalzak vast aan de buitenkant, achter de verstopping. Die kun je vaak duidelijk voelen. Vervolgens duw je de massa naar buiten.

Smeer bij voorkeur nog wat vettigheid zoals vaseline met een papiertje in de anaalzak, zodat de volgende lading keutels niet zo makkelijk blijft plakken. Als de massa te hard is om eruit te drukken kun je ook eerst vaseline smeren en bijvoorbeeld de volgende dag een nieuwe poging doen.

Controleer het liefst meerdere keren per week even of het beertje er last van heeft. Want dit zijn twee voorbeelden van wat zo'n beestje dus met zich meesleept:


Hoe verklein je de kans op een verstopte anaalzak?

De verslapping van de spieren kun je niet echt oplossen, vaak blijft het een aandachtspuntje voor de cavia. Een optimale conditie kan soms wel wat bijdragen, dus zorg dat je cavia niet te dik is (al hebben cavia's zonder  overgewicht het soms ook) en zorg dat hij  voldoende beweging krijgt.

Zorg dus ook voor  voldoende vettigheid in de anaalzak als je beertje er al last van heeft, zodat alles makkelijker naar buiten kan komen.

Verder is het extra belangrijk dat je cavia  veel vezelrijke voeding eet. Dat betekent in de basis heel veel hooi. Verder kun je de vezelopname stimuleren met groene kruidenmixen, zoals de  vezeltjesmix of  groene mix, of met  groene haver.

Als je cavia heel snel een nieuwe verstopping heeft is het extra belangrijk dat hij voldoende  vitamines binnenkrijgt, bijvoorbeeld met brokjes of verse groenten. De nachtkeutels die ophopen en niet opgegeten worden bevatten namelijk veel vitamines (met name vitamine B) die hij nu misloopt.