Alles over brokjes voor cavia's
Brokjes: we geven ze elke dag, maar waarom? En hoeveel? Welke brokjes zijn er allemaal?
Zijn brokjes hoofdvoeding?
Nee, zeker niet! De hoofdvoeding voor cavia’s (en konijnen) is hooi. Dat moeten ze onbeperkt kunnen eten, omdat hun spijsverteringsstelsel zich hier helemaal op aangepast heeft. Ze eten namelijk de hele dag door energie-arm vezelrijk voedsel waar goed op gekauwd moet worden, waardoor hun gebit goed slijt. En laat dat nou goed nagebootst worden met hooi! Brokjes daarentegen zijn relatief energierijk en vrij zacht, waardoor er maar weinig op gekauwd hoeft te worden en er teveel energie binnenkomt wanneer je er teveel van geeft. Dan is de kans aanwezig dat je cavia te dik wordt, tandproblemen krijgt, etc.
Waarom geef je brokjes?
Brokjes voorzien in een basis aan voedingsstoffen. Met name vitamines, mineralen en aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Cavia’s kunnen geen vitamine C aanmaken (net als mensen) en ook hierin kun je een basis geven via het droogvoer. Mits het goed houdbaar gemaakt is, is 1000 mg vitamine C per kilogram voer voldoende. Meer is alleen maar goed, want een teveel aan vitamine C wordt gewoon weer uitgeplast. In onze enJOYed by Pippa&Koda Caviakorrel met Kruiden zit bijvoorbeeld 3000 mg vitamine C per kilo.
Wat zit er in een goede brok?
- Eiwitgehalte rond 15%: dit is niet te hoog en niet te laag en dus een prima basis.
- Vetgehalte rond 4%: voldoende en niet te hoog voor het verteringsstelsel.
- Vezelgehalte: 13-20%: omdat het maar een klein onderdeel van de voeding is, zit hier aardig wat speling op. Brokjes met een zeer hoog vezelgehalte zijn goed, maar kijk dan wel waar dit vezelgehalte vandaan komt. De ene vezelbron is de andere niet.
- Calciumgehalte niet hoger dan 1% / 10 gram per kilo: dit is belangrijk om de kans op blaasproblemen laag te houden.
- Verder zijn kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen natuurlijk niet wenselijk.
- Vitamine C-gehalte van 1000mg/kg of hoger.
Welke brokjes zijn er?
Er zijn twee soorten brokjes: geperste en krokante brokjes:
- Geperst voer wordt ook wel "biks" of "korrels" genoemd. Het productieproces van geperst voer is vrij eenvoudig: grondstoffen worden gemalen, gemengd met wat water en met ongeveer 70 graden door een gaatje naar buiten geperst en afgesneden.
- Krokant voer daarentegen gaat na het mengen in een extruder. Dit is en dure machine die de inhoud onder hoge druk door een klein vormpje naar buiten perst en afsnijdt. Door het wegvallen van de druk “plopt” het brokje in het krokante vormpje dat erop zat. Dit proces gebeurt onder ongeveer 130 graden, waarbij meer voedingsstoffen verloren gaan dan bij geperst voer. Krokant voer wordt ook vaak gekleurd met kunstmatige kleurstoffen. Dit wordt puur gedaan voor ons en heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de gezondheid van je cavia's!
Veel cavia’s vinden krokante brokjes lekkerder en hoewel die brokjes niet slecht zijn is geperst voer in de meeste gevallen dus goedkoper en beter. Ook kan het niet altijd handig zijn dat je cavia’s de brokjes zo lekker vinden. Dat betekent namelijk dat ze zich er makkelijker aan over-eten in plaats van dat ze het eten omdat ze er behoefte aan hebben.
Hoeveel brokjes geef je ongeveer?
Volwassen cavia’s hebben maar ongeveer 30 gram brokjes per dag nodig. Als ze dat niet opeten is dat ook niet erg, zeker als je dieren het voer eten wanneer ze er behoefte aan hebben. Dat is maar een klein handje! Zwangere dieren mogen meer voer krijgen als ze bevallen zijn. Ook zwakkere dieren mogen meer brokjes krijgen, zodat ze meer vitamines en mineralen binnenkrijgen. Maar daarnaast zijn verse groenten en kruiden natuurlijk ook belangrijk. Cavia’s die het hele jaar buiten leven mogen in koudere periodes ook meer brokjes krijgen, zodat ze meer energie hebben om zich warm te houden en meer voedingsstoffen om het lichaam beter te ondersteunen.
Gemengd of alleen brokjes?
Het is het handigst om alleen brokjes te geven. Dit voorkomt dat een cavia gaat selecteren en alleen het lekkers (vaak niet de brokjes) opeet. Daarnaast zijn de meeste (maar niet alle) gemengde voeren vaak grotendeels gevuld met granen, wat dikmakers zijn. Als je meerdere cavia’s hebt (wat vanzelfsprekend is voor een groepsdier) is de kans groot dat de ene cavia al het lekkers opeet en hiermee dus meer kans heeft op tekorten en overgewicht, terwijl de andere cavia met name de brokjes eet. Ook hebben cavia’s het heel snel door wanneer ze nieuw voer krijgen voordat het oude op is. En wij willen ze natuurlijk als goede baasjes geen “honger” laten lijden… Maar aangezien variatie op het menu van je cavia’s heel belangrijk is, is het zeker aan te raden om naast de brokjes extra gedroogde kruiden, groenten, etc. te geven. Maar dan wel los, zodat je dit kunt sturen (bijvoorbeeld de kruidenmix in onze webshop shop.beestenplein.nl).