5 vragen over stress-signalen bij honden
Waarom geven honden stress-signalen af?
De meeste signalen die honden afgeven zijn bedoeld om verder conflict te vermijden. Stress-signalen zijn er dus vaak op gericht om een andere hond te kalmeren. Maar ook naar mensen laten honden deze signalen zien.
Is het altijd erg wanneer mijn hond stress ervaart?
Nee. Stress is niet altijd slecht, zeker als het niet van lange duur is en de hond dus voldoende rust heeft. Ook positieve ervaringen kunnen wat stress veroorzaken, bijvoorbeeld als de hond weet dat er iets leuks gaat gebeuren.
Is een hond altijd gestrest als ik een signaal zie?
Wat ten eerste enorm belangrijk is, is dat je de signalen altijd in context ziet. Een hond die zich uitschudt is niet per definitie gestrest en als je hond gaapt als hij heerlijk ligt te slapen zal dat ook niet van de stress zijn. Komt er een klein kind op hem afgelopen en gaapt hij, kijkt hij weg en trekt hij zijn lippen strak? Dan is de kans groot dat hij zich daar niet prettig bij voelt. Kijk dus goed naar de situatie.
Wat doe je in zo’n situatie?
Een hond die onzeker is of zich niet prettig voelt in een bepaalde situatie ervaart daar stress door. Door deze signalen te herkennen kan je als eigenaar op tijd reageren op een situatie en je hond eruit halen of de afstand tussen hem en de stressfactor te vergroten. Wanneer je hond signalen laat zien tijdens bijvoorbeeld een training of bij het aanleren van een trucje kan het zijn dat hij je niet begrijpt of dat hij moe wordt. Dan kun je een stapje terug doen in de training, stoppen of even iets anders met hem gaan doen tussendoor.
Wat zijn belangrijke stress-signalen?
Hoewel stress vaak aan de hele houding te zien is, zijn veel signalen af te lezen aan de kop. Daarnaast zijn er bepaalde gedragingen die op stress kunnen wijzen. Een aantal belangrijke gedragingen zijn: 0 Korte, snelle bewegingen met de ogen of de kop maken 0 Knipperen met de ogen 0 Mondhoeken optrekken (grijnzen) 0 Overspronggedrag (bijvoorbeeld opeens gaan krabben of snuffelen) 0 Rimpels onder de ogen 0 Tongelen (tong snel over de neus halen) 0 Oren naar achteren leggen 0 Gapen 0 Smakken 0 Afwenden 0 Fronsen 0 Uitschudden 0 Druk gedrag 0 Geluid maken 0 Voorpootje optillen 0 Hijgen 0 Zichtbaar oogwit