5 misvattingen over het houden van cavia's
Cavia's kunnen prima alleen gehouden worden
Ze gaan (meestal) niet dood van ellende. Maar of het voor een uitgesproken groepsdier nou echt fijn is om zijn hele leven in eenzaamheid door te brengen.... Het excuses dat hij veel aandacht krijgt van zijn baasjes of gezelschap heeft van een konijn is helaas ook niet veel waard: konijnen en mensen spreken immers geen cavia-taal. Een soortgenootje wel!
Twee beertjes kunnen niet samen gehouden worden
Helaas wordt het regelmatig verkondigd dat twee beertjes niet samen kunnen. Maar gelukkig kan dat heel vaak juist wel en hebben twee beertjes heel veel plezier van elkaars gezelschap! En het kan helaas wel eens voorkomen dat twee beertjes elkaar niet mogen, maar dat kan ook gebeuren bij twee zeugjes. Dan zijn mannen vaak ietsje duidelijker. Wat wel belangrijk is voor een succesvol duo: véél ruimte en tenminste één van de twee beertjes moet maximaal 6 weken oud zijn. Twee volwassen beertjes laten zich ook wel eens koppelen, maar die slagingskans is aanzienlijk kleiner.
Als ik babycavia's neem worden ze in ieder geval tam
Cavia's hebben net als mensen en andere diersoorten een eigen karakter. Als vluchtdier zullen de meeste cavia's van nature wegrennen. De ene heeft deze drang meer dan de ander. Natuurlijk is de kans dat een cavia die van jongs af aan veel aandacht gehad heeft "tam" wordt groter. Maar een cavia die van nature schuw is zal dat vaak ook blijven. En dat mag natuurlijk! Andersom kunnen volwassen cavia's met een heel open karakter die nooit veel aandacht gehad hebben ook heel "tam" worden.
Een kooi van 80 cm is groot genoeg voor twee cavia's
Nee, dit is echt te klein! Het echte minimum is een meter, maar dan is het wel aan te raden om een uitloop te geven. Of je koopt of maakt gewoon een groter verblijf. Hoe groter het verblijf, hoe fijner de cavia's met elkaar overweg kunnen. Ze hebben immers de ruimte om elkaar te ontlopen wanneer ze elkaar even beu zijn.
Cavia's kan je niet het hele jaar buiten houden
Dat kan zeker wel! Maar je kan binnencavia's natuurlijk niet zomaar in de kou zetten. Het beste moment om je cavia's buiten te laten wonen is rond het einde van de lente. Dan went hun lijfje aan het buiten-zijn en kunnen ze prima buiten overwinteren. Let er wel op dat ze gezond zijn, want een zieke cavia kan zich niet warm houden. En als het écht heel koud wordt is het verstandig om ze even in een schuur of garage te zetten. Meer over huisvesting in de winterperiode lees je hier.