5 feitjes over caviavoetjes
Caviavoetjes: ze zijn klein en superschattig! Maar wist je dit al?
1. Cavia's hebben blote voeten
Dat is heel wat anders dan bij konijnen, die hebben behaarde voetzolen. Blote voeten zijn wat kwetsbaarder. Houd ze daarom goed in de gaten en zorg dat de bodem van het verblijf zacht, schoon en droog is.
2. Cavia's hebben 4 tenen aan hun voorpoten en 3 aan hun achterpoten
Maar sommige cavia's hebben er meer. Aan de achterpootjes kunnen dat bungeltenen zijn. Die kunnen meestal probleemloos blijven zitten.
3. Eeltgroei komt regelmatig voor bij cavia's
Eeltvorming komt meestal voor op de achterkant van de voorpootjes, maar ook op andere plekken. Vooral als dieren volwassen zijn ontwikkelt zich dit wel eens. Het komt voort uit de dode huidcellen op de voetzolen die loslaten. Vaak groeit het door in een strookje. Trek dit nooit los! Als het uit zichzelf niet voldoende slijt kan je regelmatig een stukje afknippen.
4. Sommige cavia's houden hun eigen nagels kort, andere niet
Dat betekent dat je de nagels regelmatig moet controleren. Als de nagels van je cavia te lang worden kan dit problemen geven aan de voetzolen. Durf je ze niet zelf te knippen? Laat het dan door iemand doen die er ervaring mee heeft, zoals een gespecialiseerde dierenarts of ervaren personeel van een dierenspeciaalzaak. Woon je in de buurt? Wij knippen nageltjes ook op afspraak.
5. Bumblefoot is een aandoening aan de voetzolen
Een bumblefoot is een pijnlijke aandoening. Het ontstaat door bacteriën die de voetzool binnenkomen via een wondje, waarna het gaat ontsteken. Het voetje zwelt hierdoor op en wordt warm en rood. Meestal zit het op de voorpoten. Het ontstaat meestal door overgewicht, een vochtige, harde of vieze ondergrond of te lange nagels. Een beginnende bumblefoot is nog zelf te behandelen, maar meestal is het verstandiger om naar een gespecialiseerde dierenarts te gaan!