4 voordelen van een bench voor honden
1. Het biedt je hond altijd een veilige vertrouwde plek
Als de hond vertrouwd is aan zijn bench is het makkelijker om hem zonder problemen alleen te laten, ook op andere plekken dan thuis. Een groot voordeel van zo’n opvouwbaar huis is namelijk dat hij net zo makkelijk in dat vakantiehuisje of tijdens een logeerpartij bij iemand anders neergezet is. En dan is het voor je hond erg prettig om zijn vertrouwde plekje bij zich te hebben in een vreemde omgeving. Maar het kan ook thuis heel prettig zijn voor je hond om zich even terug te kunnen trekken, bijvoorbeeld als er drukke kinderen in huis zijn en hij daar geen zin in heeft.
2. Het helpt bij zindelijkheidstraining
Een pup of volwassen hond zal niet zomaar zijn eigen nest bevuilen. Een bench is hierdoor een ideaal hulpmiddel om je pup zindelijk te krijgen als je even niet op hem kan letten. Zorg wel dat de oppervlakte van de bench niet groter is dan je hondje, anders gaat hij in de ene hoek slapen en kan hij mooi in de andere hoek alsnog zijn behoefte doen. Je pup gaat het dus ophouden, waardoor ook zijn blasspieren sterker worden. Zorg dat de hond uitgelaten is voor hij in de bench moet en doe hetzelfde direct als hij eruit mag. Natuurlijk is een verdere zindelijkheidstraining noodzakelijk.
3. Het voorkomt dat de hond de fout in gaat
Een bench kan baat hebben bij bijvoorbeeld vernielzuchtige of drukke honden. Vooral pups kunnen met van alles aan de haal gaan. Met name als er even geen toezicht is voorkomt de bench dat de pup dingen kapot maakt.
4. Het helpt om de hond op te sluiten zonder hem af te zonderen
Soms is het voor de hond of zijn omgeving prettig als hij even opgesloten is, maar wel gewoon bij de rest kan blijven. Denk bijvoorbeeld aan een druk feestje of bezoek van iemand die bang is voor honden. Als de bench in de kamer staat kan je hond gewoon bij de rest blijven, maar wordt hij niet gestoord.
Hoe leer je de bench aan?
- Zet de bench op een rustige plaats, bij voorkeur met iets met een vertrouwde geur (bv een kleedje), maar wel op een plek waar je zelf ook regelmatig bent.
- Lok de hond in de bench, bijvoorbeeld met iets lekkers. Ga hem er niet in duwen. Zijn eten mag ook in de bench gegeven worden, zodat het een prettige plek wordt voor hem.
- Doe het deurtje even dicht zet hem dan weer open. Bouw deze tijd steeds verder op. Ga zelf ook steeds wat langer en verder weg van de hond.
- Blijf je hond regelmatig belonen als hij in zijn bench gaat zitten als je daar om vraagt, dan blijft het een prettige plek. Veel honden vinden het minder erg dat hun baasje weggaat als ze nog even iets lekkers krijgen in hun bench.
Wat mag je niet doen?
- De bench is geen strafhok, ze je hond dus nooit voor straf in de bench. Wel kan je hem er rustig in zetten als hij bijvoorbeeld heel erg druk is, zodat hij weer rustig kan worden. Vooral bij pups kan dat prettig als ze te moe en daardoor hyperactief zijn. Let er echter op dat je hond wel genoeg geestelijke uitdaging krijgt, want verveling kan ook een reden zijn dat honden gaan slopen.
- Zet als je weggaat geen water of een bak voer in de bench, vooral in het begin, omdat je hond dan problemen kan krijgen om zijn behoefte op te houden als hij hiervan eet of drinkt.
- Als de hond piept of jankt en je laat hem uit de bench, dan kan dat een averechts effect hebben. Begin je hond (en zeker bij pups) opeens te piepen, dan kan het ook zijn dat hij zijn behoefte moet doen. Zet hem daarna weer terug in de bench. Zorg dat hij eruit mag als hij rustig is, zodat het voor hem duidelijk is dat het geen zin heeft om je onnodig druk te maken.