• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

Hoe leer je een hond om alleen te zijn?

Honden zijn van nature dieren die in sociale groepen leven. Dat wij ze regelmatig alleen laten is dus tegen hun natuur in. Wel hebben honden hier een aanpassingsvermogen in en kunnen ze dus best leren om even alleen te zijn. Maar dat moet wel goed opgebouwd worden en het is ook belangrijk om goed te kijken naar de individuele hond, anders kan hij verlatingsangst ontwikkelen. Hoe leer je je nieuwe huisgenoot om zich prettig te voelen als hij even alleen moet zijn?

Pup of volwassen hond?

De leeftijd kan van grote invloed zijn op hoeveel moeite je hond ermee heeft om alleen te zijn. Heb je net een pup in huis gehaald, dan verandert er plotseling heel erg veel voor het hondje. Hij wordt weggehaald uit zijn vertrouwde omgeving bij onbekende mensen. Tot nu toe is hij nog nooit zonder zijn moeder, nestgenootjes, andere honden uit het gezin etc geweest. Geen wonder dat een pup het als traumatisch kan ervaren als hij dan opeens helemaal alleen gelaten wordt! Pups moeten ook nog ondersteund worden in het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen en een vertrouwensband met jou als baasje opbouwen.

Wanneer je een volwassen hond in huis haalt speelt de achtergrond van hem een belangrijke rol. Komt hij uit een gezin waar hij al gewend was om regelmatig even alleen te zijn, dan zal hij daar in de nieuwe situatie ook niet zoveel moeite mee hebben. Maar wanneer je nieuwe hond eigenlijk nooit alleen hoefde te zijn moet dit je natuurlijk ook opbouwen.

Opbouwen

Je begint het alleen leren zijn door simpelweg heel even uit zicht te gaan, bijvoorbeeld in een andere ruimte. Als je hond je direct volgt kun je ook even wachten tot hij slaapt of rustig is, of juist als hij zelf druk met iets bezig is. Op deze momenten is hij wat minder alert op je gedrag. De meeste dieren zullen er niet zoveel moeite mee hebben als je even niet in het zicht bent. Vanuit hier bouw je dat op, eerst gewoon in huis of door even naar de tuin te gaan.

Ga je later echt weg, maak dan van je vertrek geen heel drama. In tegendeel, probeer het aan iets leuks te koppelen. Geef hem nog wat lekkers, strooi wat voertjes rond etc. Eventueel kun je voor je dit doet nog een bepaald woord gebruiken om aan te geven dat je gaat (bijvoorbeeld “tot straks!”), zodat je heel duidelijk laat weten wat er gaat gebeuren. In het begin kun je dit ook gewoon vaak herhalen zonder dat je echt gaat, zodat je hond het woord wel kent maar het niet koppelt aan iets vervelends. Als je ziet dat hij rustig blijft kun je eens proberen om even weg te gaan. Gaat dit goed, dan bouw je vanuit daar de duur op. Hoe makkelijk dit gaat zal per hond verschillen. Maar begin met gewoon eventjes kort te verdwijnen in een andere ruimte.

Echt weggaan bouw je vanuit hier op. Zorg van tevoren wel dat:

        Je hond zijn energie voldoende kwijt is, bijvoorbeeld door hem lekker uit te laten en even met hem te spelen. Ga dan niet direct weg, maar wacht even tot hij wat rustiger is.

        De ruimte waar hij is veilig is voor hem. Als hij in een bench kan is dat ideaal, anders moet je opletten dat hij geen kabels kan doorbijten, vazen om kan stoten, stoelpoten aan kan knagen etc.

        Er wat te doen is voor hem, zodat hij zijn aandacht ergens op kan richten. Denk hierbij aan een gevulde Kong, een veilig kauwspeeltje, een voerpuzzeltje, etc.

Verlatingsangst

Het is belangrijk om een band met je hond op te bouwen, maar daarnaast is het ook heel belangrijk dat je hond zichzelf kan vermaken. Dat hij dus niet constant met jou bezig is. Een hond met verlatingsangst ervaart veel stress wanneer hij alleen gelaten wordt, wat onder andere geuit wordt in veel blaffen of piepen, huilen, destructief gedrag en andere stress-signalen (lees hier meer). Als hij na langzaam en zorgvuldig opbouwen nog steeds veel moeite heeft met het feit dat jij hem even alleen laat kun je altijd hulp inschakelen van een gedragsdeskundige.

Andere tips:

  • Als de bench goed aangeleert wordt kan het een prima hulpmiddel zijn om het alleen leren zijn te ondersteunen. Het is immers een veilige plek voor hem. Daarnaast weet je ook zeker dat hij veilig
  • Als je hond makkelijk reageert op geluiden van buitenaf kan het helpen om de radio aan te zetten wanneer je weg bent.
  • Sommige rassen vinden het moeilijker om alleen te zijn dan andere rassen. Soms kan het helpen om alleen te zijn met een soortgenoot, zodat ze niet helemaal alleen zijn.  Houd voor de aanschaf al rekening met de gevoeligheid van bepaalde rassen, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
  • Dát je hond geen moeite heeft met alleen zijn wil niet zeggen dat hij dan maar de hele dag alleen moet zijn. Alle honden zijn liever samen met hun baasjes!

    

Geef een reactie