• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

5 vragen over vlees voor honden

De ene hondeneigenaar zweert erbij, de andere juist helemaal niet: vlees geven aan je hond. Waarom zou je dat doen? En kan dat zomaar? Vijf vragen over vleesvoeding.

Waarom zou je uberhaupt overwegen om vlees te geven?

Honden zijn van nature carnivoren die zich aan kunnen passen aan een (deels) plantaardig dieet. Maar hun hele verteringsstelsel is eigenlijk ingesteld op het eten van andere dieren (o.a. het gebit, het speeksel en de dunne darm). Het is ook te zien aan bijvoorbeeld de aanzienlijk kleinere hoeveelheid ontlasting die honden hebben als ze vlees krijgen.

Maar krijgen ze geen tekorten als ze vlees krijgen? 

Tegenwoordig zijn er heel veel kant-en-klare vleesvoedingen (KVV) verkrijgbaar, in diepvriesworsten of plakken. Dit voer is compleet, dat is ook op het etiket af te lezen (“complete voeding voor honden”). Als je zelf een menu samenstelt voor je hond (“barfen”) is het noodzaak dat je precies weet wat je doet, anders heb je wel kans dat je hond tekorten oploopt. Het is daarom meestal makkelijker en veiliger om een KVV te geven.

Zitten er niet heel veel bacteriën in vlees?

In vlees zitten inderdaad bacteriën. Maar dat is niet altijd slecht, integendeel. Bacteriën zorgen voor een betere weerstand van de spijsvertering. Daarnaast is rauw vlees niet zo bewerkt als brokken, waardoor ook de voedingsstoffen beter behouden zijn. Denk wel altijd aan de hygiene rondom rauw vlees, ook voor jezelf!

Als ik vlees wil geven, moet dat dan altijd of kan je het ook combineren?

Je kunt het geven van vlees gewoon combineren met brokjes of andere voedingsstoffen, binnen de maaltijd of door bijvoorbeeld een of enkele keren per week een vleesmaaltijd te geven in plaats van brokjes. 

Dus het is niet gezond voor mijn hond om alleen maar brokjes te eten?

Dat is gelukkig niet waar, zeker als je een brok van goede kwaliteit geeft. Maar persoonlijk denk ik dat elke diersoort gebaat is bij een gevarieerd menu, niet alleen wij mensen. En ja…. als je hond geen heel gevoelige spijsvertering of andere problemen heeft, probeer eens wat je hond van een maaltijd vlees vindt of geef hem eens in de week zo’n feestmaal. Misschien bevalt het juist heel goed!

Ohja…. en geef natuurlijk wel vlees van een goede kwaliteit!

 

Automatisch elke week een nieuwsbrief ontvangen met alle nieuwst blogs? Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@beestenplein.nl!

Geef een reactie