• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

5 voordelen van kippen als huisdier

DSC06700

Kippen zijn gezellige dieren om te houden in een kippenren in de tuin. Maar daarnaast hebben ze nog andere voordelen!

 

Uiteraard: ze leggen eieren!

Wat voor kippensoort je ook neemt, alle hennen leggen eieren. Hier is niet eens een haan voor nodig, kippen van een legras leggen met de juiste verzorging wel 6 eieren per week. Als de dagen korter worden zullen de kippen ook minder gaan leggen.

Sierkippen, zoals de wyandotte en de kriel, zijn minder gevoelig voor de invloed van daglicht, maar leggen over het algemeen iets minder eieren. Logisch ook, aangezien zij in tegenstelling tot legkippen niet geselecteerd zijn op het leggen van zoveel mogelijk eieren.

Kippen leggen de meeste eieren als ze 1 tot 2 jaar oud zijn, daarna wordt dat iets minder.

 

De eieren zijn gezonder

Voor dierlijke producten geldt: hoe gezonder het dier gevoerd en gehouden is, hoe gezonder de producten die wij van ze eten zijn. Kippen in de gangbare legindustrie worden zo efficiënt mogelijk gehouden met als doel zo veel mogelijk eieren produceren. De kwaliteit van het voer is hierdoor niet zo hoog en de dieren zelf zijn vaak niet in optimale gezondheid. Hierdoor zijn eieren van biologische kippen vaak ook gezonder dan van scharrelkippen, omdat ze anders gevoerd worden, meer bewegingsruimte hebben en buiten komen.

Als je zelf kippen hebt bepaal je ook zelf wat ze te eten krijgen. Zo is het voeren van verse groente zeer gezond voor kippen (en ze zijn er helemaal gek op!), wat ook weer resulteert in gezondere eieren.

 

Het is diervriendelijk

Kippen in de legindustrie worden in over het algemeen niet bepaald diervriendelijk gehouden. De naam scharrelkip suggereert dat deze kippen lekker buiten kunnen scharrelen, maar in werkelijkheid worden ze met honderden dieren in een stal gehouden met maximaal 9 kippen per vierkante meter. Een buitenuitloop is niet verplicht. Vaak zijn er etages in de stal gemaakt, waar ze kunnen eten, drinken en leggen. Het is verplicht om gedurende een periode van 8 aaneengesloten uren het licht uit te laten in de stal, omdat ze anders geen rust hebben. Een uitloop naar buiten is verplicht voor vrije uitloop-kippen en biologische kippen, beide huisvestingssystemen verplichten 4 vierkante meter buitenuitloop per kip. Biologische kippen mogen daarnaast in de stal met maximaal 6 dieren per vierkante meter gehouden worden. Vrije uitloopkippen hebben binnen net zoveel ruimte als scharrelkippen. Als je zelf kippen houdt kan je ze de gelegenheid geven om soorteigen gedrag te vertonen en voldoende te bewegen.

Kippen in de legindustrie worden gehouden tot ze niet genoeg geld meer opbrengen en worden dan geslacht. Afhankelijk van het ras kan een kip echter wel 5 tot 15 jaar oud worden.

 

Het leert kinderen iets over voedsel

De meeste kinderen (en helaas ook veel volwassenen) hebben geen beeld van waar hun eten vandaan komt. Logisch, want we halen ons eten in de supermarkt en hebben eigenlijk geen idee hoe het daar komt en wat er allemaal mee gebeurd is.

 

Het kost relatief weinig tijd en geld

Kippen houden is vrij eenvoudig en kost vergeleken met veel andere huisdieren maar weinig tijd en geld. Ze hoeven niet uitgelaten te worden, ze kunnen gerust een dag alleen zijn en als je ze een flinke uitloop geeft volstaat het prima om het hok om de week even schoon te maken.

Uiteraard hebben ze wel dagelijks gemengd graan, legkorrel, grit en vers water nodig. Wat extra’s in de vorm van groente en af en toe wat vogelzaden is daarnaast ook aan te bevelen. Handige bijkomstigheid: kippen eten praktisch alles, wat ze een handige gft-bak maakt voor bijvoorbeeld etensrestjes en snij-afval van groente en fruit.

En mocht je dan een keer oppas nodig hebben: dan kan je daar natuurlijk altijd die lekkere en gezonde eieren aan beloven die ze tijdens je afwezigheid leggen 😉

 

Geef een reactie