• Pakketverzending vanaf €10,00 – Gratis verzending in Nederland vanaf €45 tm 30KG – gratis verzending in Breda-Oosterhout-Waalwijk-Tilburg en tussenliggende dorpen vanaf €17,50

Wat meer over andijvie

DSC06632.JPG

Andijvie is nauw verwant aan de witlof en kan tegenwoordig het hele jaar door gekocht worden in de winkel.

Oorspronkelijk komt het uit het mediteriane gebied, waar het al door de Romeinen gegeten werd.

Deze groente is een uitstekend onderdeel van de voeding voor je konijnen, cavia’s, andere knaagdieren en vogels. Binnen een gevarieerd menu vormt het een gezonde aanvulling wegens de vele gunstige eigenschappen die deze groente heeft.

 

Waarom is andijvie zo gezond?

  • Andijvie is een bittere groente. De stoffen die dit veroorzaken hebben een zuiverende werking en ontgiften de lever.
  • Vitamine K speelt een belangrijke rol in de bloedstolling, maar is daarnaast ook betrokken bij bepaalde eiwitten die nodig zijn in de botstofwisseling en de afzetting van kalk tegen wanden van bloedvaten tegengaat. Andijvie bevat vergeleken met de meeste andere groenten veel vitamine K.
  • Andijvie bevat ook veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor de ogen, het immuunsysteem en de huid.
  • Net als in de meeste groene bladgroentes zit er in andijvie een grote hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een waardevolle vitamine die bijdraagt aan een goede weerstand, maar daarnaast ook betrokken is bij de ijzeropname en functioneert als antioxidant. Dat wil zeggen het vrije radicalen (schadelijke stoffen) vangt en onschadelijk maakt.
  • In andijvie zit daarnaast onder andere een grote hoeveelheid vitamine B1, B2, B3, B5 en B11 (foliumzuur).
  • In andijvie zitten vergeleken met andere groentes veel mineralen, waaronder ijzer, calcium, fosfor, koper en kalium.

 

Voor vogels

De meeste vogels zijn gek op andijvie. Het kunnen echter kieskeurige eters zijn als het om nieuwe voedingsmiddelen gaat, zeker als ze vooral zaden eten. Als je vogels het niet direct eten, geef dan niet zomaar op. Biedt vaker verse andijvie aan, zodat ze uiteindelijk hun nieuwsgierigheid niet zullen kunnen bedwingen en toch even gaan kijken. Ook kan je wat andijvie klein snijden en door het voer mengen. Uiteindelijk zullen ze het een keer gaan proberen. Veel vogels zullen de andijvie interessanter vinden als hij opgehangen wordt. Zo wordt het, zeker voor parkieten en papegaaien, een leuk en smakelijk speeltje!

Geef een reactie